Свет

Афера Катар гејт: Ко је Ева Каили, потпредседница Европског парламента оптужена за корупцију?

Каријера грчке политичарке од самог почетка била је необична
Афера Катар гејт: Ко је Ева Каили, потпредседница Европског парламента оптужена за корупцију?© European Parliament via AP

Потпредседница Европског парламента (ЕП) Ева Каили, која је једна о осумњичених у истрази о прању новца и корупцији, негирала је да је примила новац од Катара, саопштио је данас један од њених адвоката.

"Она се изјашњава да је невина, то могу да вам кажем", рекао је за Опен ТВ адвокат који заступа Каили у Грчкој Михалис Димитракопулос.

Он тврди да Каили нема никакве везе са финансирањем из Катара и да "није предузела никакву комерцијалну активност у свом животу".

Подсетимо, белгијско тужилаштво подигло је оптужнице против четири особе због сумње да су примали новац и поклоне како би утицали на одлуке Европског парламента у корист једне заливске државе. Извор наводи да се у правним документима, у случају могуће корпуције, помињу Катар и Мароко.

Велика истрага одвија се док је Катар у центру пажње као домаћин Светског првенства у фудбалу. Истражитељи сумњају да су исплате биле део ширег настојања земље да улепша свој имиџ усред оптужби да не поштује људска и права радника, јавио је "Блумберг".

Грчка управа за борбу против прања новца наредила је замрзавање целокупне личне имовине грчке политичарке, као и њеног супруга и породице, рекао је извор.

Тужиоци су 9. децембра у Бриселу у оквиру истраге претресли 16 кућа, а до сада је заплењено најмање 750.000 евра. Прекујче је саопштено да су две особе пуштене на слободу, али није прецизирано о којим осумњиченима је реч.

"Страно тело"

"Шпигел" пише да је Ева Каили одувек привлачила пажњу – прво у политичким круговима у родној Грчкој, а затим и као потпредседница ЕП. У Бриселу је виђена као "страно тело" у сопственој групи, али нико није сумњао да био она могла да буде корумпирана, наводи немачки лист.

Сада је посебно интригантна чињеница да је била необично посвећена заливским државама. Последњи пут је стала на страну Катара пре три недеље када је говорила у Европском парламенту током дебате о Светском првенству у фудбалу. Тада је причала о "историјској трансформацији" земље и оценила да су тамошње реформе "инспирисале арапски свет". У то време нико вероватно није ни слутио да ће Каили бити предмет велике истраге о корупцији.

Колеге из њене посланичке групи жалиле су се да је стала на страну конзервативне владе у скандалу повезаним са прислушкивањем грчког опозиционог политичара и новинара који су користили шпијунски софтвер. Један од колега из парламента ју је раније назвао "страним телом у посланичкој групи".

Каријера потпредседнице ЕП од самог почетка била је необична. Постала је једна од најмлађих посланика грчког парламента 2007. године, а убрзо затим и јавна личност. Млада политичарка издвојила се по годинама и лепоти, наводи "Шпигел".

Лист је 2011. године објавио да је често било "жамора" о њеном изгледу, који су се претворили у отворени сексизам.

И сама Каили својевремено је говорила на ту тему.

"Да не изгледам овако, никада не бих била изабрана. Али, желим и да имам нешто да кажем", рекла је она.

На њеном Инстаграм налогу налази се и стара фотографија на којој у чипканој белој хаљини седи са милијардером Ричардом Брансоном.

Сукоби у странци

На међународном плану први пут је примећена када се јавно супротставила партијском лидеру Јоргосу Папандреуу 2011. године. Он је желео да становништво гласа о пакету за спас евра, али је референдум ипак отказан. 

Каили је одбила овај предлог и тада је почела побуна у странци, која се завршила Папандреуовом оставком. То је био и почетак њиховог краја у грчкој политици. Каили је, такође, одбацила компромис владе у спору око имена са Северном Македонијом и заузела линију конзервативне странке Неа Димократија (НД).

У Европски парламент ушла је 2014. године, а у то време је често истицала критике на рачун своје земље. Тврдила је да Грцима недостаје јавни дух и да се то види по "неспремности да се плаћа порез или да се укључи у нешто што је важно за заједницу".

Каили је брзо напредовала у каријери, а неко време је била укључена у Одбор за индустрију ЕП и бавила се важним питањима попут економије, валуте и буџета. Студирала је архитектуру и економију, радила као консултант за комуникације и била је виђена као интелигентна и самоуверена.

У јануару 2022. направила је велики корак у каријери када је изабрана за потпредседницу Европског парламента. Међутим, након почетка истраге о корупцији избачена је из странке, а председница ЕП Роберта Метсола суспендовала ју је са места заменика.

Лидери политичких групација у ЕП једногласно су одлучили да Каили треба да буде смењена с места потпредседнице, јавио је Ројтерс. Парламент у пуном саставу би током данашњег дана требало да одлучи о њеној смени, ако буде постојала двотрећинска већина за окончање њеног мандата.

image
VV inauguration
banner