Свет

Афера "Катаргејт": Скандал у Европском парламенту није велико изненађење

Практично нема никаквог надзора над тиме како посланици троше своје накнаде и та средства су више пута злоупотребљена, каже директор организације за борбу против корупције
Афера "Катаргејт": Скандал у Европском парламенту није велико изненађењеwww.globallookpress.com © AP Photo/Jean-Francois Badias

Европска унија провела је претходне дане бавећи се једним од најгорих скандала који су погодили Брисел у последњих неколико деценија. Белгијска полиција саопштила је крајем прошле недеље да је извршила рације и ухапсила четири особе због сумње на корупцију и наводне исплате и поклоне из Катара за посланике Европског парламента (ЕП).

Истрага је усмерена на наводна дела корупције и прања новца организоване групе којој је циљ да "утиче на економске и политичке одлуке ЕП" путем новца и поклона, јавља белгијски јавни сервис РТБФ, позивајући се на тужилаштво.

Каили задржана у притвору

Најистакнутија међу ухапшенима је грчка политичарка Ева Каили, која jе у тренутку привођења била потпредседник ЕП. У међувремену је смењена, а, као и Катар, негира кривицу. Каили се није појавила на рочишту заказаном за прошлу среду и остаће у притвору до следећег које би требало да буде одржано 22. децембра.

Белгијски тужиоци потврдили су да је у среду спроведена "истрага великих размера" о наводним криминалним активностима, корупцији и прању новца у Европском парламенту. Каили и још три особе ухапшене су у петак због истраге о корупцији о наводним исплатама и поклонима од стране Катара члановима и особљу парламента.

Каили, која је у ЕП иступила у одбрану Катара, отпутовала је у ову државу непосредно пре почетка Светског првенства у фудбалу.

У одговору на критике усмерене на ову заливску земљу због оптужби о кршењу људских права и поступању према радницима мигрантима, Каили је 21. новембра рекла да је "Катар лидер у радничким правима".

"Светско првенство у Катару је доказ да спортска дипломатија може довести до историјске трансформације земље чије су реформе инспирисале арапски свет", казала је, између осталог, грчка политичарка.

Белгијска полиција је на свом службеном Твитер налогу објавила фотографију на којој се налази део новца који је заплењен у току истраге.

"У истрази федералног тужилаштва, због сумње на корупцију особа активних у Европском парламенту, правосудна полиција је у претресима на подручју Брисела запленила готово 1,5 милиона евра", навели су из полиције.

Иако је скандал изузетно потресао Брисел, ови наводи нису били велико изненађење за познаваоце европских институција, посебно ЕП.

Нема надзора над тиме како посланици троше новац

Директор организације за борбу против корупције "Транспаренси интернешнел ЕУ" Николас Ајоса оценио је да је Парламент годинама толерисао културу имунитета и некажњивости.

"Практично нема никаквог надзора над тиме како посланици ЕП троше своје накнаде и више пута смо видели да су та средства злоупотребљена", навео је он.

Ајоса верује да је институционална корупција само мали део онога што посланике ЕП чини примамљивом метом за оне који желе да утичу на европску политику.

"Парламент, као колектив, има велику моћ у вођењу политике која омогућава приступ огромном тржишту од преко 400 милиона људи. Међутим, сами посланици се, ван Парламента, држе повучено изван бриселског балона, што вероватно помаже у избегавању надзора", напоменуо је.

Поједини посланици нису хтели да буду преоштри према Катару

Положај посланика у ЕП омогућује им и више од пуког доношења прописа. Бивши британски посланик Бил Њутон Дан објашњава да, када ЕП објави резолуцију о неком питању, медији то врло често узимају као "глас Европе".

Интервенција Еве Каили од 21. новембра у знак подршке Катару заправо се догодила током расправе о резолуцији о људским правима у Катару уочи Светског првенства у фудбалу. Резолуција је на крају донесена три дана касније.

Мађарска посланица у ЕП Каталин Чех рекла је за Си-Ен-Ен да је доношење ове резолуције било посебно тешко јер су се посланици из две главне групе у Парламенту опирали томе да њене одредбе буде престроге према Катару.

"У ретроспективи, када знамо оно што сада знамо, веома је алармантна чињеница да су се моје колеге тако снажно противиле овој резолуцији. Узнемирујуће је да се утицај аутократа трећих страна можда инфилтрирао у наше преговоре", истакла је Чех.

Вероватно ће проћи неко време пре него што сазнамо шта се тачно догодило и да ли су правила лобирања прекршена. Уколико је неопходно спровођење реформа, тај процес ће, без сумње, бити болан и напоран, наводи Си-Ен-Ен. Међутим, активисти који се годинама залажу за борбу против корупције могу пронаћи утеху у чињеници да је скандал у самом срцу Европе избио у тренутку у ком ће добити максималну пажњу, што није нешто што се често дешава у балону бриселске политике.

image