Свет

Скупа путовања и поклони: Европски посланици пали на злато из Катара

Катарски званичници у Бриселу настојали да побољшају наратив о стању права радника и људских права у земљи, кажу посланици Европског парламента
Скупа путовања и поклони: Европски посланици пали на злато из Катара© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Катар је европским посланицима нудио улазнице за Светско првенство у фудбалу, бесплатна путовања у ову државу, као и друге повластице у намери да их убеди да ублаже критике на рачун односа према радницима уочи Мундијала, пише "Фајненшел тајмс".

Европски парламент (ЕП) у центру је скандала о корупцији, а белгијски тужиоци запленили су око 1,5 милиона евра током истраге поводом оптужби да су неки од чланова парламента примали мито од Катара, пренео је Ројтерс.

За сада су приведене четири особе, а један од њих је бивши посланик ЕП Пјер Антонио Панцери. Италијански политичар је оптужен за корупцију, а полиција је у његовој кући запленила чак 600.000 евра у готовини. Сумња се и да је повео своју породицу на путовање вредно око 100.000 евра, а све је, наводно, платио Катар.

Сада бивша потпредседница ЕП грчка политичарка Ева Каили и њен партнер Франческо Ђорђи, који је раније радио за Панцерија, такође су приведени, а полиција је конфисковала 150.000 евра из њиховог дома.

Бесплатна путовања и карте за светско првенство

Наводно кршење права радника миграната који су градили стадионе за Светско првенство у фудбалу дуго је на мети међународних критика. Од почетка парламентарног мандата 2019. и уочи турнира, катарски званичници у Бриселу настојали су да побољшају наратив о стању права радника и људских права у земљи, оценило је пет посланика из три различите политичке групе који су за "Фајненшел тајмс" говорили под условом анонимности.

Тврде да је Катар званичницима нудио путовања, вечере, али и обећавао да ће добити улазнице за Мундијал.

"То је био системски начин приступања бриселским посланицима у циљу побољшања репутације земље. На тај начин желели су да осигурају да нећемо заузети оштар став када су у питању грађанска и социјална права у тој држави", рекао је један члан Европске народне странке који тврди да никада није прихватио ниједну понуду заливске државе.

Хана Нојман, чланица ЕП из партије Зелених која председава Делегацијом за односе са Арабијским полуострвом, истакла је да су јој нуђена бесплатна путовања у Катар, али тврди да их је увек одбијала.

"Неке амбасаде покушавају да утичу на наше одлуке много агресивније од других. Било је очигледно да је неколико колега из групе социјалиста водило снажну про-катарску агенду", додала је она.

Посланици кришом примали поклоне?

Посланицима ЕП, иначе, није дозвољено да примају поклоне у вредности већој од 150 евра,  у обавези су све да пријаве, као и присуство догађајима које организују трећа лица. Међутим, поштовање и примена ових правила прилично су неуједначена. Од 705 посланика, у регистру се налази само њих осам који су од 2020. године пријавили да су примили 39 поклона, напомиње британски лист.

Посланици из група десног, либералног и левог центра рекли су да су им се из заливске државе обратили преко Парламентарне групе пријатељства Катар-ЕУ у Бриселу која сарађује са амбасадом Катара у бриселској престоници.

Италијански посланик Дино Ђарусо дао је оставку 2019. године убрзо након што је група основана. Како тврди, на тај потез се одлучио након што је схватио да "тај ангажман није нормалан".

"Никада нисам учествовао ни у једном од догађаја. Начин на који су се ангажовали је био лош. Хтели су да убеде законодавце да тамо нема експлоатације радника", казао је он.

Прошлог месеца посланици три највеће политичке групе у Европском парламенту договорили су заједничку резолуцију о људским правима у контексту Светског првенства у фудбалу у Катару. Сви амандмани којима се "користи оштрији језик против Катара" су одбијени, према званичним јавним записима о гласању. Ева Каили била је међу посланицима који су гласали против.

На пример, амандмани који су поништени су укључивали референце на "широко распрострањено кршење људских права и права радника" у Катару и "пропуст у истрази смрти хиљада радника миграната".

Дино Ђарусо оценио је да је резолуција била веома чудна, као и да је, од стотина посланика, било веома мало директних осуда поводом начина на који је Катар управљао Мундијалом.

Чланови парламентарног одбора за унутрашње послове гласали су овог месеца за то да се држављанима Катара обезбеде путовања у Европу без виза. Иако није била члан комитета, Каили је гласала за тај потез и позвала колеге из других политичких група да следе њен пример. Гласање у целом парламенту о безвизном режиму било је заказано за ову недељу, али је одложено након почетка истраге о корупцији и прању новца.

Дипломата из Катара изјавио је за "Фајненшел тајмс" да влада ове земље, као и многе друге, често организују посете за стране званичнике и чланове парламентарних група.

"Ова путовања се најављују јавно и пружају прилику посетиоцима да разговарају о важним темама са државним званичницима, академицима, представницима невладиних и међународних организација попут Међународне организације рада, као и са представницима јавности, како би могли да формирају сопствено мишљење и развију боље информисани поглед на Катар", поручио је он.

Истиче да држава није очекивала позитивне реакције, већ је примарни циљ био конструктиван дијалог, као и да гостима покажу "реалност на терену".

image
VV inauguration
banner