Свет

Бизмаркови ужаснути одлуком Бербокове: Изврће немачку историју

Немачка министарка Аналена Бербок одлучила да промени име сале назване по познатом канцелару, наводно како би "сломила моћ мушкараца у немачкој дипломатији"
Бизмаркови ужаснути одлуком Бербокове: Изврће немачку историјуGetty © Sean Gallup

Породица првог немачког канцелара Ота фон Бизмарка критиковала је одлуку Министарства спољних послова да назив познате сале у згради тог министарства, која је до скоро носила име овог чувеног дипломате, промени у "Сала немачког јединства".

Потомак познатог канцелара Алексадар фон Бизмарк оптужио је немачку министарску спољних послова Аналену Бербок за "недостатак историјске свести" и додао да је његова породица "ужаснута и неизрециво тужна".

Бербокова је из сале некадашњег Политбироа Комунистичке партије Источне Немачке уклонила и Бизмарков портрет, наводно са циљем да се "сломи моћ мушкараца у немачкој дипломатији".

Државна секретарка за међународну културну политику у Министарству спољних послова Немачке Мишел Минтеферинг је 2019. године приредила пријем само за жене, када је изјавила да се "моћ мушкараца у немачкој дипломатији мора сломити", и пожалила се да су у ходницима зграде биле готово искључиво слике мушкараца.

Минтеферинг је том приликом као пример навела и Бизмаркову собу и рекла да "на њој има још много да се ради".

Ото фон Бизмарк био је први канцелар Немачког царства након његовог уједињења 1871. године. Он је годину дана раније основао канцеларију за спољне послове, због чега се његов портрет налази у, до скоро, "Бизмарковој сали" Министарства спољних послова.

Бизмарк је био противник европског прекоморског империјализма, сматрајући да колоније немају економску вредност за њихове европске господаре. Ипак, као последица унутрашњих притисака, он је пристао да Немачку укључи у тзв. "јагму за Африку", озваничену на Берлинском конгресу из 1884. године, која је резултирала поделом тог континента између европских сила.

"Министарска спољних послова која воли да другима дели лекције о моралу није успела да изврши своје дужности", речено је у саопштењу породице Бизмарк. "Она не само да лоше третира друге државе, већ и изврће историју у сопственој. Узимање демократске и уставне принципе данашњице као референтну тачну показује недостатак  историјске свести."

Породица Бизмарк, која ове године слави 750. годишњицу оснивања, нагласила је и да се "игноришу заслуге првог немачког канцелара, Ота фон Бизмарка, од којих Немачка и даље има користи".

Према њиховим подацима, ова породица је 2015. имала око 340 чланова.

image