Свет

Немачка хејтује Бизмарка: Превише мушкараца у дипломатским ходницима

Сулуда феминистичка идеологија: Аналена Бербок преименовала чувену Бизмаркову собу због феминизма и/или расизма?
Немачка хејтује Бизмарка: Превише мушкараца у дипломатским ходницима© Sean Gallup / Staff

Чувена сала некадашњег Политбироа Комунистичке партије Источне Немачке, а затим Министарства спољних послова Немачке, више неће носити име једне од најважнијих личности у немачкој историји, првог канцелара те државе и оснивача немачке дипломатије Ота фон Бизмарка.

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок је из сале Политбироа уклонила и Бизмарков портрет, наводно са циљем да се "сломи моћ мушкараца у немачкој дипломатији".

Државна секретарка за међународну културну политику у Министарству спољних послова Немачке Мишел Минтеферинг је 2019. године приредила пријем само за жене, када је изјавила да се "моћ мушкараца у немачкој дипломатији мора сломити", и пожалила се да су у ходницима зграде биле готово искључиво слике мушкараца.

Минтеферинг је том приликом као пример навела и Бизмаркову собу и рекла да "на њој има још много да се ради".

Некадашња Бизмаркова соба сада се зове Сала немачког јединства, а када су немачки медији упитали Министарство спољних послова Немачке да прокоментарише најновије поступке министарке, остали су, како наводе, без конкретног одговора.

На питање "Билдa" прес-служба немачког МСП је истакла да "ново име узима у обзир историјски развој области у којој се састајао Политбиро Комунистичке партије Источне Немачке".

Ипак, питања зашто Бизмарково име више није прикладно, шта му се замера и ко му то замера остала су без одговора, пише "Билд".

"Шпигл", са друге стране, наводи да је могуће да је Ото фон Бизмарк уклоњен због "глобалне борбе против расиста из прошлости из 2020. године", иако се сам Бизмарк својевремено "противио неевропској експанзији и није веровао да колоније доносе економску предност, а у трку за нове територије је ушао само због домаћег политичког притиска".

Како преносе немачки медији, поједини чланови Хришћанско-демократске уније Немачке критиковали су потезе Бербокове наводећи да је преименовање собе "заборављање историје".

"Било би добро да немачка дипломатија добро размисли о свом наслеђу уместо да игнорише прошлост.

Бизмарк као личност и његово дело данас се, наравно, морају другачије посматрати, али је његов историјски значај за Немачку неоспоран, посебно за јединство наше отаџбине", рекао је Јирген Хардт из Хришћанско-демократске уније Немачке за "Билд".

"Челични канцелар" Ото фон Бизмарк био је утицајни политичар и дипломата који је одиграо кључну улогу у уједињењу Немачке седамдесетих година 19. века. Више деценија је обављао функције кацелара, прво Пруске, а након 1871. године и Уједињеног немачког царства.

image