Свет

И малолетници на војној обуци у Пољској

Сви грађани Пољске од 15 до 65 година моћи ће да прођу војну обуку
И малолетници на војној обуци у Пољскојwww.globallookpress.com © olha Shukaila

Пољско Министарство одбране саопштило је данас да је Варшава одлучила да спустистаросну границу за оне који желе да прођу војну обуку, тако да ће ова опција од сада бити могућа и за малолетне грађане, уз сагласност родитеља или старатеља.

Граница је тиме званично померена и премештена у оквире од 15 до 65 година.

Министарство је саопштило и да ће свим учесницима бити обезбеђено осигурање и храна, а да ће бити научени како да користе оружје и пруже медицинску помоћ. 

Сви учесници научиће и како да се понашају и преживе у кризним ситуацијама.

Министар одбране Пољске Мариш Блашчак позвао је све грађане који су заинтересовани да се придруже иницијативи.

Програм под називом "Тренирај са војском" (Trenuj z wojskiem) заједно су иницирали Министарство одбране и Војска Пољске, а представља одговор на промене у безбедносној ситуацији у свету која изискује промене и унутар земље.

Прва војна обука у оквиру иницијативе почела је у октобру ове године, а завршена је у новембру. Тада је обучено 4.000 људи.

Пројекат је изазвао велико друштвено и медијско интересовање у земљи.

Због тога су власти одлучиле да својим грађанима пруже још једну овакву прилику и од 14. јануара следеће године организују још једну обуку, саопштило је Министарство. 

Следећа војна обука трајаће седам недеља, биће завршена 25. фебруара, а одржаваће се сваке суботе. У њој ће моћи да учествује око 8.000 људи, што је дупло више него током октобарских и новембарских вежби. У том циљу у свакој покрајини у земљи биће ангажована барем једна војна јединица. Укупно ће их бити 31.

Према процени Министарства одбране Пољске, 98 одсто учесника првог програма рекло је да је обука испунила њихова очекивања.

Почетком новембра, Белорусија је упозорила да милитаризација Пољске може довести до озбиљних последица, па и до рата у источној Европи. У исто време, из Москве су више пута спомињали да један велики број плаћеника који ратује за Кијев заправо долази из Пољске.

Руски председник Владимир Путин додао је и да у Варшави нису заборавили на делове Украјине који су им некада припадали и да је опасност од пољске интервенције, уколико се створе услови за то, реална.

image