Свет

Зеленски америчком Конгресу: Ваша помоћ није милостиња, већ инвестиција

Америчка помоћ Кијеву је инвестиција у глобалну безбедност и демократију и ми њоме управљамо на најодговорнији могући начин, рекао је председник Украјине
Зеленски америчком Конгресу: Ваша помоћ није милостиња, већ инвестицијаwww.globallookpress.com © © Nathan Howard - Pool via CNP

Председник Украјине Владимир Зеленски рекао је у обраћању у америчком Конгресу да је помоћ коју Американци шаљу његовој земљи инвестиција у демократију, а не милостиња.

Он је чланове Конгреса подсетио на то како су се Американци борили у Другом светском рату против нациста, тражећи да пруже већу помоћ његовој земљи у њеним ратним напорима, пренео је Ројтерс.

"Ваш новац није милостиња. То је инвестиција у глобалну безбедност и демократију и ми њоме управљамо на најодговорнији могући начин", рекао је Зеленски на заједничкој седници Сената и Представничког дома обраћајући се на енглеском.

Свет је превише повезан и испреплетен да би нека држава могла да седи са стране и осећа се безбедно, рекао је украјински председник тражећи подршку странака у Конгресу. 

"Ова битка се не може замрзнути или одложити. Не може се занемарити са надом да ће нам океан или нешто друго пружити заштиту. Толико тога зависи од света. Толико тога зависи од вас", поручио је Зеленски америчким конгресменима.

"Победићемо јер смо уједињени. Украјина, Америка и читав слободни свет", закључио је председник Украјине.

Амерички медији описали су обраћање Владимира Зеленског као нешто "емотивно" и "страствено", а као важан моменат истакли су чињеницу да му је одлазећа председница Представничког дома Ненси Пелоси поклонила америчку заставу.

Ипак, Зеленски је добио нешто много вредније: обећање Џоа Бајдена да ће САД послати још 1,85 милијарди долара помоћи Украјини.

Међутим, Зеленски који је свог најближег савезника нашао у америчком председнику, суочио се са великим изазовом на Капитол хилу где је све већи број републиканаца у Представничком дому против наставка слања помоћи Украјини, пише "Вашингтон пост" и напомиње да је до посете украјинског председника дошло у тренутку када опада подршка Американаца слању помоћи Кијеву. 

После међуизбора у новембру, републиканци су освојили већину у Представничком дому и већ су позвали на ригорознију контролу средстава која се троше на помоћ режиму Владимира Зеленског.

image