Свет

Кијевски плаћеник продаје прстење од руских костију

Припадник Међународне легије за одбрану Украјине који гаји велику мржњу према Русима продаје на интернет-аукцијама "сувенире" до којих дође током борби
Кијевски плаћеник продаје прстење од руских костију© Instagram/panchito_waffen

Прича о припаднику америчке војске Мексиканцу Вертману Роберту Мануелу Мартинезу (1995), који је прошао обуку у Јапану и Јужној Кореји, а тренутно је активан као плаћеник у Украјини, достојна је радње хорор филма, пише канадски "Глобал њуз".

Овај припадник Међународне легије за одбрану Украјине (ИЛДУ) који гаји велику мржњу према Русима продаје на интернет-аукцијама "сувенире" до којих дође током борби.

Канадски емитер пратио је друштвене мреже овог плаћеника (корисничко име: panchito_waffen) и наишао на аукцију униформе која је наводно припадала руском војнику којег је Мартинез убио.

Међутим, он намерава да сакупи кости и лобање убијених Руса не би ли их потом послао у Америку где би их продавао. Слање таквих "артикала" у САД није кажњиво по законима те земље.

А у најужаснијем нацистичком стилу, Мартинез је за продају већ обезбедио "накит" направљен од костију руских војника.

"Познато је да је најмање 120 прстенова произведено у комерцијалне сврхе и послато на Запад како би се продавали симпатизерима Азова, што указује на то да се ради о болесним људима, али и поставља питање кога све то Кијев регрутује у своје редове", наводи "Глобал њуз".

С тим у вези алармирано је руско Министарство спољних послова у Мексику, пошто су људи који тргују оваквим "сувенирима" углавном плаћеници мексичког порекла.

Противно међународним конвенцијама које су јасне на тему ангажовања плаћеника у оружаним сукобима, Кијев наставља да регрутује борце широм света. Многи плаћеници, често и из редова америчке восјке, и даље долазе у Украјину, али то међународне организације, ни западни медији не помињу.

image