Свет

Фон Крамонова се похвалила кул поклоном из неонацистичког упоришта у Украјини

Сав приход од куповине накита из Азовстаља намењен је финансирању украјинске војске
Фон Крамонова се похвалила кул поклоном из неонацистичког упоришта у Украјиниwww.globallookpress.com © Jelinek, Hubert, via www.imago-i/www.imago-images.de

Известилац Европског парламента за тзв. Косово Виола фон Крамон похвалила се да је добила на поклон наруквицу са утиснутим трозупцем, националним симболом Украјине. Поклон је стигао директно из Азовстаља, који је познат као упориште најсуровијих неонацистичких снага у Украјини.

"Мој веома кул нови поклон из Украјине. Комад челика из Азовстаља. Хвала вам пуно Дмитро Тужански", написала је фон Крамонова на Твитеру.

На сајту који се бави продајом овог накита пише да сав приход од продатог накита иде у фонд за финансирање украјинске војске.

"Куповином наруквице помажете Оружаним снагама Украјине. Целокупан износ од продаје биће пребачен преко УНИТЕД24 платформе за прикупљање средстава за Флоту поморских дронова за заштиту украјинских мора и градова под ватром", пише у опису поред слике артикла.

Кремљ сматра да је батаљон Азов неонацистичка формација, чији су се припадници дуго сакривао у фабрици челика у Азовстаљу и као заробљенике држао недужне цивиле. Борци ове паравојне формације неретко су истицали нацистичке симболе, а као живи штит користили су заробљене цивиле, како би дуже пружали отпор руској специјалној војној операцији у Украјини.

Руски председник Владимир Путин поручио је, више пута, да је циљ специјалне операције "денацификација" Украјине и спасавање људи који говоре руски језик у источној Украјини пре свега од припадника батаљона Азов.

image