Свет

Узбуна на небу: Кинески ловци у ваздушној зони Тајвана

Седам бродова кинеске морнарице такође је откривено у близини Тајвана, тврди тајванско Министарство одбране
Узбуна на небу: Кинески ловци у ваздушној зони Тајванаwww.globallookpress.com © © Yu Hongchun

Седамдесет и један авион кинеског ваздухопловства, укључујући борбене авионе и беспилотне летелице, ушао је у зону противваздушне одбране Тајвана у последња 24 сата, саопштила је у понедељак влада острва, што је највећи упад до сада, преноси Ројтерс.

Четрдесет и три авиона су, такође, прешла средишњу линију у Тајванском мореузу, незваничну тампон зону између две стране, која се налази унутар одбрамбене зоне Тајвана, наводи се у извештају тајванског Министарства одбране, док Пекинг наставља војне активности у близини острва.

Тајванска званична Централна новинска агенција саопштила је да је то до сада био највећи упад кинеских ваздушних снага, иако на острву није дат сигнал за узбуну, што, како се каже у саопштењу, сведочи о сталном порасту кинеског притиска.

Кина, која сматра Тајван за своју територију, саопштила је да је у недељу извела "ударне вежбе" у мору и ваздушном простору око Тајвана као одговор на провокације Тајвана и Сједињених Америчких Држава.

Кина појачава притисак на Тајпеј

Канцеларија председниce Тајванa Цај Инг-вен саопштила је да ће у уторак сазвати састанак Савета за националну безбедност, на којем ће се разговарати о јачању система цивилне одбране, након чега ће уследити конференција за новинаре о новим мерама које ће предузети Тајван.

У саопштењу се не наводе детаљи, али Министарство одбране је саопштило да разматра продужење обавезног служења војног рока.

"Што се више припремамо, мања је вероватноћа да ће бити изненадних покушаја агресије. Што смо више јединствени, Тајван постаје све јачи и безбеднији", рекла је Цаи на војној церемонији у понедељак.

Током последњег налета, неколико кинеских борбених авиона накратко је прешло линију у осетљивом Тајванском мореузу пре него што су се вратили у Кину. Седам бродова кинеске морнарице такође је откривено у близини Тајвана, тврди тајванско Министарство одбране.

Кинеска војска је, такође, послала авионе за рано упозоравање, електронско ратовање и противподморничке летелице, као и беспилотне летелице у тајванску јужну зону противваздушне одбране.

Тајван је у знак упозорења послао борбене авионе, док су ракетни системи надгледали њихов лет, саопштило је Министарство, користећи стандардне формулације које се примењују у оваквим случајевима.

Кина је, тврди Тајпеј, последњих година значајно појачала дипломатски, војни и економски притисак на острво да прихвати власт Пекинга. Тајванска влада каже да жели мир, али да ће се бранити уколико острво буде нападнуто.

image