Свет

Ванг: Односи Кине и Русије чврсти су као стена

Док извесна земља настоји да оживи менталитет Хладног рата и фабрикује лажни наратив демократије против ауторитаризма, Кина и Русија се упорно залажу за мултиполарност
Ванг: Односи Кине и Русије чврсти су као стена© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Односи Кине и Русије, засновани на несукобљавању и ненападању трећих страна, остају чврсти као стена, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји.

"Такав однос изузет је од мешања или било каквог покушаја да се сеје раздор између две земље и отпоран је на промене у међународном окружењу", додао је Ванг у видео-обраћању на конференцији посвећеној међународној ситуацији и кинеској спољној политици у Пекингу.

У говору који је објављен на званичној страници кинеског Министарства спољних послова, он је нагласио да је добросуседство, пријатељство и сарадња Кине са Русијом продубљена, као и да су током године две земље снажно подржавале једна другу у одбрани кључних националних интереса. Поменуо је и економску сарадњу, истичући да се билатерална трговина приближава циљу од 200 милијарди долара размене, а велики инвестициони пројекти увелико су у току.

"Док извесна земља настоји да оживи менталитет Хладног рата и фабрикује лажни наратив демократије против ауторитаризма, Кина и Русија су се солидарисале са другим земљама и упорно се залажу за мултиполарност и већу демократију у међународним односима,  чврсто се супротстављајући хегемонији и одбацујући нови хладни рат", рекао је Ванг.

Политику Сједињених Америчких Држава према Кини, Ванг је назвао погрешном истичући да Кина жели да пронађе одговарајући начин да две земље сарађују једна са другом.

"Будући да су САД тврдоглаво наставиле да гледају на Кину као на свог главног конкурента и да се ангажују у очигледним провокацијама против ње, односи су запали у озбиљне потешкоће. Као одговор, Кина је предузела одлучне акције да се супротстави таквој политици, истовремено указујући на прави пут напред – кроз отворену и искрену комуникацију", рекао је Ванг.

Осврћући се на сусрет председника Кине и САД Си Ђинпинга и Џозефа Бајдена на Балију на самиту Г20, министар спољних послова навео је да је том приликом Си изнео шта су црвене линије Кине, док је Бајден навео да САД не подржавају политику "две Кине" нити "једна Кина, један Тајван".

Ванг је истакао и да сукоб није у интересу ниједне од ове две земље, као и да је заједнички интерес и у продубљивању економске сарадње.

"Кина позива америчку страну да поштује своје обавезе, позитивне изјаве председника Бајдена претвори у акцију, престане да обуздава Кину и да се меша у њена  унутрашња питања подривајући кинески суверенитет. Позивамо америчку страну да промени свој курс и успостави објективну и разумну перцепцију Кине", нагласио је Ванг.

Кинески шеф дипломатије говорио је и о кризи у Украјини, како ју је назвао, истичући да се званични Пекинг доследно држао принципа објективности и непристрасности, не фаворизујући једну или другу страну, нити доливајући уље на ватру, а још мање тражећи себичну корист из ситуације.

"Промовисали смо мировне преговоре и тражили решење које се бави основним узроцима проблема уместо да распирујемо пламен сукоба. Председник Си Ђинпинг је нагласио да сукоби и ратови немају победника, да не постоји једноставно решење за тако сложено питање и да се мора избећи конфронтација између великих сила", подсетио је Ванг.

image