Свет

Обрт на Тајвану: Партија блиска Кини преузима власт у престоници; Кина: Народ жели мир

Куоминтанг је од 2008. до 2016. била владајућа партија и одржавала је добре везе са Кином
Обрт на Тајвану: Партија блиска Кини преузима власт у престоници; Кина: Народ жели мирwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Председница Тајвана Цаи Инг-Вен поднела је данас оставку на место председнице владајуће Демократске напредне партије уз образложење да преузима одговорност за лош резултат остварен на локалним изборима, након што је главна тајванска опозициона странка Куоминтанг (КМТ), блиска Кини, победила на данашњим локалним изборима у главном граду Тајпеју и освојила контролу над градским већем, преноси Ројтерс.

Ови избори више су од гласања на локалном нивоу, јер свет гледа како Тајван брани своју демократију у јеку војних тензија са Кином, рекла је председница Тајвана.

"Резултати су изневерили наша очекивања. Понизно прихватамо резултате и прихватамо одлуку тајванског народа", рекла је Цаи новинарима у седишту странке након што је дала оставку на место шефа странке, што је учинила и након лоших изборних резултата 2018.

Инг-Вен је рекла да је одбила понуду за оставку премијера Су Ценг-Чанга, такође високог члана Демократске напредне партије, додајући да га је замолила да остане на функцији како би осигурала да ће политика странке бити правилно спроведена.

Кабинет је саопштио да је премијер пристао да остане због потребе за стабилношћу усред "тешке" домаће и међународне ситуације.

Куоминтанг је оптужио председницу Тајвана и Демократску напредну партију да су превише конфронтирани са Кином и да покушавају да оцрне КМТ због тога што је "црвена" – чиме се алудира на боје Комунистичке партије Кине.

Наиме, Кина види Тајван као једну од својих провинција и Пекинг већ дуго најављује да ће острво вратити под контролу Кине, не искључујући употребу силе уколико буде потребно.

На другој страни, тајванска влада оштро се противи тврдњама Кине и поручује да само 23 милиона становника тог острва може одлучивати о својој будућности, наводи британска агенција.

Избори су одржани месец дана након 20. конгреса Комунистичке партије Кине, где је председник Си Ђинпинг обезбедио трећи мандат, што је био преседан, који је председница Тајвана више пута истакла током кампање.

Фокус ће се сада окренути председничким и парламентарним изборима 2024. године, које је владајућа Демократска напредна партија добила обећавајући да ће се супротставити Кини и бранити слободе Тајвана, наводи Ројтерс.

Кина: Резултати избора на Тајвану показали да народ жели мир

Кинеска влада саопштила је да су резултати данас одржаних локалних избора на Тајвану открили да је главни део јавног мњења на том острву за мир, стабилност и добар живот, након што је владајућа Демократска напредна партија остварила лоше резултате на гласању.

Кина ће наставити да ради са народом Тајвана на промовисању мирољубивих односа и чврстом противљењу независности Тајвана и страном мешању, саопштила је Кинеска канцеларија за Тајван, јавила је званична кинеска новинска агенција Синхуа, пренео је Ројтерс.

image
VV inauguration
banner