Русија

Састанак лидера ЗНД: Путин и Лукашенко истакли добру сарадњу, Пашињан оптужује Москву

Руски и белоруски лидер потврдили добру сарадњу две државе
Састанак лидера ЗНД: Путин и Лукашенко истакли добру сарадњу, Пашињан оптужује Москвуwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко разговарали су данас у Руском музеју у Санкт Петербургу, преносе "РИА Новости".

Белоруски председник се захвалио Путину на томе што су многа питања коначно договорена.

"Морам рећи да смо јуче за време испијања чаја и касно увече док смо се враћали кући ви и ја разговарали о разним темама. Понекад су неким државама потребне године да реше ова питања, али ми смо то завршили и успели да ставимо 'тачку на и'", рекао је Лукашенко.

Како је рекао белоруски лидер, владе две земље ће даље разрадити све детаље питања о којима су председници разговарали ових дана.

Владимир Путин је додао да је упознат са контактима двеју страна, али и да му је драго да лидери сада имају прилику да се још једном сусретну у неформалном окружењу и поразговарају о темама које су од заједничког значаја.

Председник Русије подсетио је да ће се 2023. година славити као година руског језика, те да је стога умесно што се данашњи сусрет одржава у највећем музеју руске уметности на свету под називом "Руски музеј".

"Ово је добро окружење за разговор о озбиљним стварима, укључујући и наше билатералне односе. Иако смо у сталном контакту, живот нам свакога дана даје нови повод да разговарамо о неким питањима и донесемо потребне одлуке како би се проблеми ефикасно решавали", поручио је Путин, како је саопштио Кремљ.

У међувремену, "РИА Новости" су пренеле и да је у Санкт Петербургу почео и радни доручак лидера земаља Заједнице независних држава.

Путин и Пашињан

У разговору са јерменским колегом, премијером Николом Пашињаном, председник Русије је истакао да је за десет месеци ове године трговински промет две земље порастао за 73 одсто, што је, како је оценио, добар резултат.

"Наравно, главно питање је комплетно регулисање ситуације на Јужном Кавказу, укључујући и односе Јерменије и Азербејџана и све што је везано за регион Нагорно-Карабаха", поручио је Путин.

Овог месеца, војне снаге Азербејџана блокирале су једини копнени пут, Лачински коридор, који повезује Јерменију са горе поменутим регионом. Пашињан је оптужио Москву да не испуњава обавезе које се тичу безбедности у Нагорно-Карабаху, а за које је Москва одговорна. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров демантовао је ову тврдњу, објаснивши да је ситуација веома сложена. У исто време, Министарство одбране Русије и Сједињене Америчке Државе позвале су Баку да престане са провокацијама и одблокира пут.  

У том контексту, Пашињан се данас захвалио руском председнику за могућност да поразговарају о питању Лачинског коридора, које је за Јерменију најбитнија тема данас.

У Санкт Петербургу 26-27. децембра, на иницијативу председника Руске Федерације, одржава се неформални састанак шефова држава ЗНД. Њему присуствују председници Белорусије Александар Лукашенко, Азербејџана Илхам Алијев, Казахстана Касим Жомарт Токајев, Таџикистана Емомали Рахмон, Туркменистана Сердар Бердимухамедов, Киргистана Садир Џапаров, Узбекистана Шавкат Мирзијојев и премијер Јерменије Никол Пашињан.

Лидери ће разговарати о актуелним темама и коментарисати најбитније догађаје из 2022. године. 

image