Русија

Путин домаћин састанка ЗНД: Руски језик наше моћно оружје

Путин је рекао да је свестан да претње и изазови расту, јављају се и несугласице међу чланицама Заједнице, али су сви показали спремност да се проблеми реше
Путин домаћин састанка ЗНД: Руски језик наше моћно оружјеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Неформални самит Заједнице независних држава (ЗНД) у пријатељском кругу сведочи о намери земаља да даље развијају сарадњу, рекао је председник Русије Владимир Путин и додао да се сарадња земаља ЗНД успешно се наставља.

"У протеклој години, интеракција наших држава се у целини успешно развија. То потврђује и стабилан раст трговине између нас, Русије и свих земаља ЗНД. У периоду од јануара до октобра она је порасла за 6,6 процената, на 81,5 милијарди долара. Очекујемо да ће до краја ове године достићи 100 милијарди долара", рекао је Путин.

Како је навео, продубљивање сарадње земаља чланица ЗНД задовољава фундаменталне интересе земаља, а удруживањем се повећава њихова безбедност.

Путин је рекао да је свестан да претње и изазови расту, јављају се и несугласице међу чланицама ЗНД, али су сви показали спремност да се проблеми реше.

"Нажалост, изазови и претње из године у годину само расту, морамо признати да се несугласице јављају и између држава чланица Заједнице. Главно је, међутим, да смо спремни на сарадњу. И када се појављују проблематична питања, настојимо да их заједнички решимо, пружајући једни другима другарску помоћ и посредничке акције", рекао је Путин.

Према његовим речима, руски језик је моћна сила која држи на окупу државе ЗНД.

"Наше народе заиста повезује много тога - заједничка историја, духовни корени, дубока преплитања култура и обичаја, вредности и традиције - и наравно, руски језик, који је моћна обједињујућа сила која држи наше мултинационалне државе заједно", рекао је Путин.

Напоменуо је да су земље ЗНД ове године одржавале блиске међусобне контакте преко специјалних служби.

"И ове године, као и раније, одржавани блиски оперативни контакти између агенција за националну безбедност, специјалних служби, и других структура одговорних за обезбеђење закона и реда и унутрашње стабилности", навео је Путин.

Он је такође честитао предстојећу Нову годину лидерима земаља ЗНД и њиховим народима, пожелевши им здравље, срећу, благостање и просперитет.

Руски председник данас учествује на традиционалном неформалном састанку шефова ЗНД у Санкт Петербургу, где је позвао лидере земаља ЗНД на неформални самит удружења да сумирају рад у текућој години и разговарају о плановима за будућност.

Састанак се одржава у Председничкој библиотеци на Сенатском тргу. На састанку учествују лидери Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана. Путин је пре почетка срдачно пожелео добродошлицу сваком од пристиглих гостију, а одржана је и церемонија заједничког фотографисања.

 

image