Русија

Песков: Подржавамо одлуке Београда око Косова и Метохије

Кремљ пориче лажне тврдње да Москва деструктивно утиче на Београд око актуелне ситуације на Косову и Метохији
Песков: Подржавамо одлуке Београда око Косова и МетохијеNone © Tanjug/ Valery Sharifulin (POOL)

Србија је суверена држава и нема потребе да се у њеним акцијама тражи деструктивни утицај Русије у вези са актуелном ситуацијом на Косову и Метохији, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Србија је суверена држава и апсолутно је погрешно тражити неку врсту деструктивног утицаја Русије. Србија је суверена земља која штити права Срба који живе у тако тешким условима. Природно је да оштро реагује када се та права крше", рекао је Песков.

Према његовим речима, Русија помно прати шта се дешава и како се обезбеђују права Срба, има блиске савезничке односе са Србијом, како историјске, тако и духовне и друге.

"Подржавамо Београд у акцијама које се предузимају", закључио је Песков.

Указ председника о нафтним мерама

Према речима портпарола Кремља, Путин није обавио консултације са ОПЕК+ пре потписивања указа о мерама као одговор на плафон руске цене нафте. Одржане су интерне руске консултације.

"Обављене су интерне консултације. Суверено је право Русије да одговори на такве нелегитимне, апсолутно апсурдне мере. Потписивању је претходила интерна руска експертска студија", рекао је Песков.

Указ председника Владимира Путина који представља одговор Русије на ограничење цена нафте примењује се и на постојеће уговоре у случају да се помиње лимит, прецизирао је Песков.

"Ако садржи референцу на одређени лимит цена онда се указ прмењује, а у случају да нема упућивања на горњу границу цена, неће се примењивати", рекао је Песков.

Ограничење цене руске нафте од 60 долара по барелу о којем су се договориле ЕУ, Г7 и Аустралија ступило је на снагу 5. децембра, као и ембарго на увоз руске нафте у ЕУ, уз неколико изузетака.

Ова одлука омогућава да се нафта продаје трећим земљама уз коришћење танкера земаља Г7 и ЕУ, њихових осигуравајућих фирми и кредитних институција, али само ако се нафта продаје испод назначене цене.

Председник Русије Владимир Путин потписао је Указ о специјалним мерама на граничну цену за руску нафту и нафтне деривате коју су увеле неке државе.

Како се наводи у документу, ове мере уводе се "у вези са непријатељским и супротним међународном праву дејствима Сједињених Америчких Држава и страних држава и међународних организација које су им се придружиле" и у циљу заштите националних интереса Руске Федерације.

Забрана испоруке нафте испод горње границе цена ступа на снагу 1. фебруара 2023. године и важи до 1. јула, док ће датум забране испоруке нафтних деривата одредити влада Русије.

Украјински план за мир

За сада Украјина није понудила никакав "мирни план", а план који не узима у обзир нове околности на територији Руске Федерације и њеним новим регионима не може бити мирољубив, рекао је Песков.

Раније је амерички лист "Вол Стрит Џурнал", позивајући се на изворе у европским и украјинским дипломатским круговима, објавио да Кијев довршава свој мировни план од десет тачака и намерава да изнесе своје идеје око фебруара. Такоже, украјински председник Владимир Зеленски је раније известио да је током онлајн говора на самиту Г20 изнео своју визију корака за обнову мира у Украјини, која се састоји од 10 тачака.

"За сада нема никаквог мирновног плана који Украјина нуди. Опет, не може постојати ниједан мировни план који не узима у обзир данашње реалности са руском територијом, тј. улазак четири нова региона у Русију. Ниједан план који не узима у обзир ове реалности није мирољубив", рекао је Песков, одговарајући на питање новинара о иницијативи Зеленског да припреми мировни план Украјине и задржи међународни самит мира у фебруару под покровитељством УН.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је у понедељак да би украјинске власти желеле да одрже самит мира до краја фебруара, по могућности на платформи УН са генералним секретаром организације Антониом Гутерешом као могућим посредником.

Путин планира да разговара са Си Ђинпингом

Председник Русије планира да разговара са кинеским лидером Си Ђинпингом, а Русија припрема услове за разговор, тврди портпарол Кремља.

Подсећамо да је Песков и раније објавио да ће лидери Русије и Кине разговарати пре Нове године, као и да је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев раније био у посети Пекингу.

"Могу да потврдим да се такви контакти заиста спремају. На време ћемо вам рећи када и како ће бити спроведени", рекао је он.

Емотивни тренутак за руско друштво

Изјава Дмитрија Медведева о издајницима који су напустили Русију сведочи о емоционалности актуелног тренутка, објаснио је Песков.

Дмитриј Медведев је данас на Телеграму предложио да се грађанима који су напустили земљу након почетка војне операције, а који притом прижељкују пораз Русије и смрт грађана, забрани повратак у Руску Федерацију.

"Реч је о онима који крше наше законе. Они који крше закон свакако треба да одговарају за то. Знате да је сада, генерално, прилично емотиван тренутак и да многи показују своју грађанску позицију, укључујући и Медведева", одговорио је Песков на питање да ли став Медведева одражава мишљење Кремља и председника.

image