Русија

Руски хакери објавили списак "НАТО сајбер трупе"

Чланови групе "Зли руски хакери" поручили да се иза сајбер напада налазе НАТО центри, док редовне украјинске снаге безбедности и активисти служе само као параван
Руски хакери објавили списак "НАТО сајбер трупе"www.globallookpress.com © IMAGO/Frank Peters

Хакерска група "РаХДит", позната као "Зли руски хакери", објавила је трећу листу на којој се налази више од сто имена – војника НАТО-а и лица која пружају услуге и савете сајбер центрима у балтичким државама и Украјини, саопштила је чланица те групе, преносе "РИА Новости".

"Иза сајбер напада стоје НАТО центри, док редовне украјинске снаге безбедности и активисти служе само као параван", рекао је извор.

Комплетан списак појединаца, као и подаци о њима, објављени су на порталу "НемеЗида" у рубрици "Страни саучесници и плаћеници", који су означени као "НАТО сајбер трупе".

Хакерска група је објавила на поменутом порталу податке о више од хиљаду украјинских хакера, интернет-активиста и стручњака за друштвене мреже који су ангажовани при руској мрежи "Рунет".

Како је раније појаснио саговорник "РИА Новости", поједини специјалисти праве видео-снимке, мемове, фотографије и друге агресивне пропагандне садржаје усмерене против руске специјалне операције. Други део се бави ДДоС нападима на различите руске ресурсе и сервисе. Конкретно, према његовим речима, они су одговорни за пропусте у раду "Јандекс таксија" и сајта "Руских железница".

Крајем септембра "Зли руски хакери" јавно су објавили информације о 1.500 активних службеника Спољне обавештајне службе Украјине који су у то време радили тајно у више од 20 земаља.

А у јулу је "РаХДит" хаковао сервере Националног универзитета одбране Украјине, преузео њихове приручнике за обуку, а уместо њих оставио документа о зверствима кијевског режима у Донбасу.

На самом почетку специјалне операције "РаХДит" је истовремено хаковао свих 755 сајтова украјинске владе. Хакери су податке о акцијама украјинске армије потом предали руској војци, навео је један од чланова групе за "РИА Новости" који је желео да буде анониман.

image