Русија

Честитка из свемира: Сви грађани Русије да буду једна породица (ВИДЕО)

Руски космонаути Сергеј Прокопјев, Дмитриј Петелин и Ана Кикина честитали Нову годину
Честитка из свемира: Сви грађани Русије да буду једна породица (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Roscosmos

Руски космонаути Сергеј Прокопјев, Дмитриј Петелин и Ана Кикина, који се налазе на Међународној свемирској станици (МКС), честитали су Русима предстојећу Нову годину и пожелели им да буду једна пријатељска породица, преносе "РИА Новости".

"Драги пријатељи, ми са Међународне свемирске станице вам честитамо најтоплији и домаћински празник, срећну Нову годину", рекао је командант посаде Прокопјев.

Он је свима пожелео здравље, благостање, новогодишње расположење и топлину у души.

Кикина је напоменула да у новогодишњој ноћи космонаути деле празнично расположење са најмилијима као и са онима којима је сада тешко.

"И одрасли и деца, сви желе да верују у чуда", поручила је она.

Петелин је додао да је Нова година породични празник и пожелео свим грађанима Руске Федерације да "буду једна пријатељска породица".

На крају снимка руска посада узвикује "Срећна Нова година!"

Раније су Прокопјев, Петелин и Кикина рекли да станица има и традицију постављања јелке, а такође су показали како се МКС украшава за празник.

Сада су на станици, поред три руска космонаута, Американци Френк Рубио, Џош Касада и Никол Ман, Јапанац Коичи Ваката. Прокопјев, Петелин и Рубио стигли су на руски свемирски брод СојузМС-22, 21. септембра 2022. године.

Због чињенице да МКС направи један круг око Земље за 90 минута, посада станице Нову годину може дочекати 15 или 16 пута. Међутим, овај догађај симболично прослављају само неколико пута – када дође Нова година тамо одакле долазе.

Прокопјев је раније рекао да ће овог пута посада, за разлику од свих осталих Руса, имати само неколико слободних дана за време новогодишњих празника, а остатак времена ће бити дежурни.

image