Свет

Кијев мерка руску имовину, диже цену реконструкције Украјине

Кијев процењује да је за обнову земље потребно између 700 милијарди и билион долара
Кијев мерка руску имовину, диже цену реконструкције Украјине© Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna, File

Украјински премијер Денис Шмигал проценио је да ће бити потребно "више од 700 милијарди долара" да се поправи штета услед сукоба, што је дупло више од процене коју је Кијев дао у јуну. Председник Владимир Зеленски је крајем децембра проценио да ће му требати око билион долара за реконструкцију.

"Заједно са Светском банком планирамо да спроведемо још једну верификацију потреба Украјине за брзим опоравком", рекао је Шмигал на седници владе у Кијеву, преноси новинска агенција УНИАН. "Да подсетим да смо почетком јуна имали такву процену. Тада је штета износила 350 милијарди долара. С обзиром на најновије нападе на нашу инфраструктуру, данас овај износ достиже више од 700 милијарди долара."

У међувремену, он је рекао да Кијев намерава да искористи 17 милијарди гривна (426,6 милиона долара) већ заплењених од руских банака за обнову стамбених објеката уништених у борбама. Новац је "већ на посебном рачуну", рекао је Шмигал.

Ово је мањи износ од оног који је Зеленски помињао почетком августа када је рекао да је Кијев запленио "28 милијарди гривни" или приближно 765 милиона долара.

У тренутку када је Зеленски говорио о билион долара, Европска унија је дала сопствену процену штете од 600 милијарди евра (633 милијарде долара).

Опречне тврдње уследиле су после медијских извештаја у којима се наводи све већа спремност неких политичара ЕУ да предају замрзнуту руску имовину Кијеву. САД и њихови савезници из Г7 запленили су око 300 милијарди евра (311 милијарди долара) резерви које припадају Руској централној банци, као и милијарде средстава у власништву руских бизнисмена са црне листе.

"Блумберг" је известио да је немачка влада подељена по том питању, али да би била вољна да подржи конфискацију под условом да се реше правна питања и да друге западне земље учине исто.

Прошлог месеца, украјински лидер је открио да је ангажовао америчку компанију за управљање имовином "БлекРок" да "саветује украјинску владу о томе како да структурира фондове за обнову земље".

Зеленски је такође предложио "мировни план" у десет тачака према којем би Русија деценијама плаћала Украјини репарације и пристала да се њеним лидерима суди пред Трибуналом за ратне злочине. Москва је то одбацила као "бесмислицу".

image