Русија

Путин пустио фрегату "Адмирал Горшков" у војну службу, Шојгу: "Циркон" ће штитити Русију (ВИДЕО)

Брод је опремљен хиперсоничним ракетним системом који ће моћи да обезбеди сигурност Русије, поручио је министар одбране Сергеј Шојгу
Путин пустио фрегату "Адмирал Горшков" у војну службу, Шојгу: "Циркон" ће штитити Русију (ВИДЕО)© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу присуствовао је данашњој церемонији поновног враћања у војну службу фрегате "Адмирал Горшков" заједно са председником Русије Владимиром Путином, који је руководио операцијом путем видео-везе. Фрегата, која је била повучена на неко време, сада поново постаје активна, након што је ојачана хиперсоничним ракетним системом "циркон", додао је министар војни.

Путин је истакао да ће Русија наставити да развија борбени потенцијал Оружаних снага и производи перспективно наоружање. Током говора захвалио се свим одбрамбеним стручњацима из војне индустрије који су учествовали у масовној производњи система "циркон".

Систем "циркон" ће, како је појаснио Шојгу, штитити Русију, јер су те крстареће ракете у стању да продру кроз све системе ПВО и савладају било који систем противракетне одбране. У плану је увежбавање њиховог коришћења на мору, док флота буде пловила Индијским, Атлантским океаном и Средоземним морем. 

"Главни напори биће усмерени на сузбијање претњи Русији и одржавање мира и стабилности у региону заједно са пријатељским земљама", поручио је Шојгу.

Ово је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуиран лет са маневрисањем у атмосфери, за које ће се користити капацитети сопственог мотора. Ова ракета је девет пута бржа од брзине звука, домет јој је преко 1.000 километара, а у стању је да наноси ударе како на копнене, тако и на водене циљеве.

На броду ће се налазити и системи ПВО, артиљеријско оружје, крилате ракете "калибр" и друго наоружање, додао је командант брода.

"Фрегата 'Адмирал Горшков' почиње далеку поморску пловидбу. У томе нема ничега необичног, то је уобичајена ствар, али овога пута брод је опремљен најновијим хиперсоничним ракетним системом 'циркон'. Нешто овако нема ни у једној земљи на свету. Сигуран сам да ће тако моћно наоружање поуздано заштитити Русију од потенцијалних спољних претњи и помоћи у обезбеђивању националних интереса наше земље", објаснио је лидер.

Путин се захвалио свима који су учествовали у процесу, рекавши да су добри резултати постигнути, што је и очекивао. "Наставићемо да развијамо оружје које ће моћи да обезбеди сигурност Русије током наредних деценија", закључио је.

image