Србија и Балкан

Ценкање фунцкцијама одлаже формирање црногорске владе

Већина је 20. јануар означила као датум до ког би требало да се заврше разговори о формирању власти
Ценкање фунцкцијама одлаже формирање црногорске владе© Vlada Crne Gore

Андрија Мандић, председник "Нове српске демократије" и један од лидера "Демократског Фронта", изјавио је данас да "Социјалистичка народна партија Црне Горе" (СНП), "Грађански покрет УРА" и ЦИВИС нису спремни да са остатком странака парламетнтарне већине закажу седницу Скупштине на којој би била изабрана нова црногорска влада и шеф парламента.

Мандић је казао да је данас требало да буде реализован договор постигнут пре празника.

Он је то рекао након још једног састанка лидера партија скупштинске већине око конституисања нове владе, који је почео иза поднева на иницијативу мандатара Миодрага Лекића.

Како су пренели црногорски медији, састанку су присуствовали осим Лекића, Мандић и лидери "Демократске народне партије" (ДНП) Милан Кнежевић, "Покрета за промене" (ПзП) Небојша Медојевић, "Демократа" Алекса Бечић, СНП-а, Владимир Јоковић, председник "Уре" Дритан Абазовић и функционерка те партије Ана Новаковић Ђуровић, челници "Уједињене Црне Горе" Горан Даниловић, "Праве Црне Горе" Марко Милачић, "Радничке партије" Максим Вучинић и ЦИВИС-а Срђан Павићевић.

Скупштина је 29. децембра констатовала да је Лекић, на основу измењеног Закона о председнику, мандатар за састав владе.

Већина је 20. јануар означила као датум до ког би требало да се заврше разговори о формирању власти.

Лидер "Покрета за промене" Небојша Медојевић раније је затражио да буде именован за потпредседника владе задуженог за координацију сектора безбедности и поручио да ако тај захтев буде одбијен, ПзП неће подржати нову владу.

Из Абазовићеве УРЕ, пак, су рекли да је још у септембру постигнута начелна сагласност да коалицији "Црно на бијело" припадне безбедносни сектор.

Медојевић је коментарисао став УРЕ за подгоричку Победу и поручио да, ако Абазовићев покрет не подржи нову владу онда ће то значити да не желе крај режима председника Мила Ђукановића и да желе шверцерску, а не реформску владу.

Лекић о краху преговора

Мандатар Лекић је раније изјавио да ће одустати од мандатарске позиције ако на сцену ступи "ценкање" око функција.

Он је поручио из парламента данас да ће се многе снаге поражене на изборима у августу 2020. године, обрадовати тиме што нова власт неће бити формирана.

"Стигли смо на састанак с потписима (за заказивање ванредне седнице парламента) и договореним планом динамике у вези овог процеса. Учинио сам да све буде јавно, и то је принцип који је реализован. Успео сам да задржим достојанство земље, да се о њеној влади одлучује о Црној Гори. Треће, рекао сам да ће влада бити озбиљна или је неће бити", рекао је Лекић и истакао:

"Неће је бити, а ко је био озбиљан - нек грађани протумаче. Многе снаге поражене 2020. ће се обрадовати".

Лекић је, говорећи о краху преговора, додао да не жели да спекулише да ли се "овде ради о наставку рада техничке владе".

"Ја сам покушао да ово буде демократски и коректно према свакоме. Надам се да ће Црна Гора ухватити правац који ће бити рационалан", закњучио је Лекић, преносе подгоричке "Вијести".

ДПС: Парламентарна већина не постоји

Поводом краха данашњег договора, из странке Демократска партија социјалиста Црне Горе Мила Ђукановића, поручују да је изгубљено драгоцено време, да времена више нема и да је договор изостао због партијских интереса.

Још једном се, додају, показало да су били у праву да парламентарна већина не постоји.

"То је од данас и озваничено ко зна којим у низу неуспешних састанака завршеним без договора и уз међусобне увреде и оптужбе за криминал и корупцију", саопштено је из ДПС.

Из ДПС-а додају да хаос који влада две године мора бити окончан.

"Због тога позивамо на дијалог и хитан договор око избора судија Уставног суда и датума одржавања ванредних парламентарних избора", поручили су из ДПС.

image