Ердоган: Трговци оружјем зарађују у Украјини

Само ми разговарамо и са Moсквом и са Кијевом, навео председник Турске
Ердоган: Трговци оружјем зарађују у Украјини© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Турска је, у тренутку слабе активности међународне заједнице и богаћења трговаца оружјем на рачун украјинске кризе, једина земља која истовремено разговара са Русијом и Украјином у циљу проналажења мирног решења, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

"Шта су они урадили у руско-украјинском рату? Да ли се свет умешао на неки начин? Није. Сви они помажу трговцима оружјем. Њих брине то, како трговци оружјем у свету зарађују, где узимају своју добит и шта добијају", навео је Ердоган. 

Он је истакао да Анкару интересује како да се осигура мир. Према његовим речима, он се истог дана састаје са председником Русије Владимиром Путином и украјинским председником Владимиром Зеленским и покушава да схвати на који начин да их помири.

Телефонски разговор руског и турског лидера је одржан 5. јануара. Владимир Путин је током разговора потврдио спремност за озбиљан дијалог о Украјини под условом да Кијев испуни познате захтеве и узме у обзир нове територије.

Ердоган је подвукао да позиви на мир морају бити подржани једностраним прекидом сукоба и правичним регулисањем несугласица.

Након почетка украјинске кризе, турски председник је више пута предлагао да посредује у регулисању сукоба. Крајем марта 2022. године у Инстанбулу је одржана рунда преговора између Кијева и Москве. Турски лидер је предложио да се организује састанак Путина и Зеленског.

Раније је Русија упозорила да значајан део оружја, које западне земље испоручују Кијеву, долази до терориста и краде се.