Свет

Бугари модераторе Фејсбука означили за "проруске", па најавили протест

Јавност треба да се упозна са начином на који Фејсбук и њене повезане компаније, са израженим утицајем у сфери комуникације, примењује своје политике управљања садржајем у Бугарској
Бугари модераторе Фејсбука означили за "проруске", па најавили протест© Mateusz Slodkowski/Keystone Press Agency

Контроверза не престаје да прати Фејсбук, овог пута у Бугарској, где су проевропско оријентисани грађани најавили протест против компаније Телус, пружаоца услуге модерирања на овој друштвеној мрежи, за коју тврде да промовише антиевропске и прокремљовске гласове, а истовремено брише оне који фаворизују Украјину.

Протесте организује цивилна организација БОЕЦ, један од организатора антивладиних демонстрација током лета 2020. године, који се налазе на супротној страни ГЕРБ-а, њеног лидера и бившег премијера Бугарске Бојка Борисова.

"У последњих пет година мој налог је блокиран тачно 50 пута. Укупно сам провео више од три године под забраном због мојих активности са БОЕЦ-ом и нашој борби против мафије и Путинове 'пете колоне'", рекао је лидер БОЕЦ Георги Георгиев.

У међувремену, поводом овог случаја огласила се проевропска странка "Демократска Бугарска" захтевајући да  представници компаније буду саслушани у парламенту.

Разлози за то су исти – честе жалбе различитих корисника који тврде да су им налози незаконито забрањени.

Члан Демократске Бугарске Ивајло Мирчев каже да јавност треба да се упозна са начином на који Фејсбук и њене повезане компаније, са израженим утицајем у сфери комуникације, примењују своје политике управљања садржајем у Бугарској.

"Добро би било да парламент и јавност буду свесни принципа и правила њиховог рада, јер овај канал има снажан утицај на све сфере јавног живота", додао је он.

Многе јавне личности, новинари и карикатуристи са великим бројем пратилаца дали су примере забране, цензуре или уклањање садржаја са Фејсбука.

"Један је забрањен на 30 дана јер је поделио објаву Бугарина који каже да је у Украјини и да ће ту бити до победе. Објава није избрисана, али је људима забрањено да је деле. Други је добио шестодневну забрану због коментара у којем је цензурисао вулгарне речи користећи три тачке. Блокирани су и други новинари, међу којима и Атанас Чобанов са истраживачког сајта Бирд.бг. Међутим, његова забрана је била кратког века, пошто је његова жалба резултирала тиме да је Фејсбук одлучио да правила нису прекршена", наводи Еурактив.

Већ у децембру, када је незадовољство против ТЕЛУС-а почело да расте, Кристина Иванова, потпредседница операција у ТЕЛУС-у негирала је да та компанија доноси одлуке о примени Мета правила.

"Нисмо везани за руску владу нити било коју другу владу у свету. Ми смо потпуно независна, јавна компанија", истакла је она.

image