Економија

Већина немачких компанија има проблем са мањком радника

Чак 65 одсто компанија, које производе аутомобиле, пријавило је недостатак радне снаге
Већина немачких компанија има проблем са мањком радника© Marijan Murat/dpa

Велики број компанија у Немачкој бори се да попуни упражњена радна места због недостатка квалификоване радне снаге, саопштиле су Немачке трговачке и индустријске коморе (ДИХК).

Проценат компанија, које се суочавају са потешкоћама у запошљавању, је на највишем нивоу икада, утврдио је ДИХК у свом истраживању од 22.000 компанија, при чему је 53 посто њих пријавило недостатак.

"Можемо да претпоставимо да ће око два милиона слободних радних места остати непопуњено", рекао је Ахим Деркс, заменик извршног директора ДИХК-а, што је довело до тога да су компаније обустављале производњу. 

Отпорност тржишта рада не значи да компаније послују добро, додао је он.

Недостатак особља, високе цене енергената и померање ка климатској неутралности су "опасна мешавина" која би могла да наведе фирме да преместе производњу у иностранство.

"Недостатак квалификованих радника није само оптерећење за предузећа, већ угрожава и успех у важним задацима за будућност попут енергетске транзиције, дигитализације и изградње инфраструктуре", упозорио је Деркс.

Истраживања су показала да 67 одсто произвођача електричних уређаја није било у стању да попуни слободна радна места, а на тај проблем је наишао и исти број. 

Он је навео да је све мање радника са потребним вештинама, укључујући и секторе производње који су машинска комора немачке извозне електране. Истраживање је показало да 67 одсто произвођача електричне опреме није било у стању да попуни слободна радна места и 67 одсто компанија за машинско инжењерство.

У производњи аутомобила, 65 одсто компанија је пријавило недостатак радне снаге.

image