Магазин

Пет питања које треба да постављамо себи сваки дан

Свако од нас је одговоран за сопствени раст и развој, иако константан рад на себи није лак посао - било да се ради о новој вештини коју желите да савладате, или развоју неког личног квалитета, или промени начина живота. За помоћ се понекад обраћамо професионалцима као што су псохотерапеути, лајфкоучеви, некад књигама из популарне психиогије. Међутим, да бисмо своје ментално здравље држали у равнотежи, често је довољно да себи свакодневно поставимо једноставна, а важна питања
Пет питања које треба да постављамо себи сваки дан© pexels/Leeloo Thefirst

У хаотичном распореду у коме живимо, често заборавимо оно најважније - да уживамо у сваком дану и проведемо га у добром расположењу, пуни енергије и елана. Зато је важно да свој ментални баланс и здравље свакодневно одржавамо у тонусу - питањима, односно дијалогом који ће нам помоћи да сачувамо мотивацију и подстакне нас да будемо продуктивнији.

Да бисмо испланирали време и поставили приоритете на прави начин, а да квалитет живота и ментална стабилност не буду угрожени, важно је да разумемо шта радимо и зашто то радимо, јер без унутрашњег стимуланса, не само да је пут ка успеху пуно тежи, већ је и задовољство по завршеном послу мање. Да бисмо избегли беспотребан "празан ход" и ситуацију у којој губимо компас, важно је да чујемо унутрашње "ја". Управо због тога је навика да постављамо себи пет важних питања од кључног значаја.

  • Шта обавезно треба данас да урадим? Да ли је заиста важно?

Планирање текућег дана једнако је важно као и умивање или прање зуба ујутру, јер нас јасан план и идеја о активностима које имамо током дана априорно чине продуктивнијим. Како бисмо избегли насумичне активности које нам могу беспотребно одузети време, довољно је да унапред рашчистимо са собом - да ли су активности које имамо у току дана заиста важне и неопходне. Уколико је одговор да - све је јасно као дан, испланирајте време тако да између њих имате довољно времена за одмор, и само напред!

  • Како могу себе да обрадујем и побринем се о менталној равнотежи?

Ма колико рокова и важних задатака током дана имали, ништа није важније од вашег доброг осећаја и рапсоложења. Како бисте увек били мотивисани и полетни, довољно је да пронађете 10 различитих ствари које позитивно утичу на ваше расположење и сваки дан одвојите време на макар једну активност са тог списка. Не каже се безвезе да је срећа у малим стварима. За подизање расположења и менталне равнотеже, некада су довољне сасвим једноставне ствари, попут топле купке у тишини, шољица омиљеног чаја уз часопис или кратка шетња.

  • Да ли ме чини срећном оно што радим? Ако не - да ли могу то да променим?

У просеку на послу проводимо 40 часова недељно, стога је од велике важности да јасно разумемо да ли оно што радимо нама доноси срећу. Ако већи део дана осећамо раздражљивост и тензију која омета наше постојање, право је време да се запитамо да ли постоји начин да променимо стање ствари, и потражимо алтернативу када је посао у питању. А можда посао и није главни узрочник већ је само потребно променити компанију и пронаћи неку која ће бити ближа нашим вредностима и у чијем ћемо колективу се осећати пријатније и растерећеније, и где ће личне границе бити јасније дефинисане.

  • На чему сам данас захвалaн/а?

Као што је планирање незаобилазни део јутарње рутине, тако је вече предодређено за "подвлачење црте", сабирање утисака од дана који је на измаку и фокусирање на позитивне моменте током дана. На чему смо истински захвални данас? Шта је то због чега смо поносни на себе? Ко нам је поправио дан? Шта смо занимљиво сазнали или научили? Узмите блокче и свако вече запишите одговоре на ова питања. На тај начин ћете ставити фокус на лепе тренутке и инстант побољшати расположење.

  • Да ли оно што радим данас води ка животу какав желим у перспективи?

Можда звучи компликовано и апстрактно, али ово питање нам може дати јасан и прецизан одговор који нам може помоћи да енергију усмеримо на праве ствари. Знате како нас често на разговорима за посао питају "Где себе видите за пет или десет година?" Одговор на ово питање може да нам служи као оријентир и циљ ка коме треба да тежимо. "Где желим живети? Какву каријеру желим?" - све су то питања чији одговори могу да нам дају дугорочан циљ, а оно што свакодневно треба да се запитамо јесте:"Да ли ово што сам данас радио/ла доприноси том главном, дугорочном циљу?". Тајна доброг менаџмента огледа се у снази воље, дисциплини, али и у јасно дефинисаним циљевима. И зато ако знате шта радите, због чега и за кога, пут ка успеху постаје авантура у којој ћете уживати.

image