Русија

Страх на Западу: Руски "Посејдон" спреман да направи цунами

Русија је произвела нуклеарна суперторпеда која ће бити распоређена на нуклеарној подморници Белгород
Страх на Западу: Руски "Посејдон" спреман да направи цунами© MFA Russia/via Globallookpress.com

Русија је произвела први сет нуклеарних суперторпеда "Посејдон", сазнаје је незванично ТАСС, чији је извор додао и да ће ови пројектили бити распоређени на нуклеарној подморници "Белгород".

Агенција је открила и да су успешно завршена одвојена испитивања "Посејдонових" главних компоненти, а између осталог и нуклеарног реактора који ће торпеду дати сопствени извор енергије и омогућити му неограничен домет.

Реч је, како су медији раније писали, о "најмоћнијем Путиновом оружју" које нема ниједна друга морнарица. То су заправо џиновски подводни дронови, односно пловила без посаде која могу да носе нуклеарне бојеве главе, али и конвенционални експлозив.

Амерички и руски званичници описали су "Посејдона" као нову категорију "оружја за освету", способног да изазове радиоактивне цунамије, који шире смртоносно зрачење по копну па подручје постаје практично ненастањиво.

Путин је први пут "Посејдон" најавио 2018. године, рекавши да је то фундаментално нова врста стратешког нуклеарног оружја, која ће имати сопствено нуклеарно напајање.

Пловило ће, према речима руског председника, моћи да делује на екстремним дубинама и брзином која је много пута већа од брзине било које подморнице или других торпеда.

"Они нису бучни, имају високу маневарску способност и практично су неуништиви. Данас у свету не постоји оружје које може да им се супротстави", рекао је Путин тада.

"Посејдон", како преноси Ројтерс, вуче корене још из Стаљинових планова о конструисању торпеда који би могао да опустоши обале Сједињених Држава.

Амерички поморски институт је, како подсећа ова агенција, прошле године навео да је руски развој "Посејдона" окренуо наглавачке све претпоставке о нуклеарном оружју лансираном подморницама.

"Што је можда најстрашније, ово нуклеарно оружје има потенцијал за аутономно деловање", наводи институт.

Где је "Белгород"?

Први носач нуклеарних подводних беспилотних пловила, подморница "Белгород" (највећа у последњих 40 година), поринута је 23. априла 2019. године у бродоградилишту "Севмаш" , а у флоту се укључила почетком прошлог јула.

Подморница која иначе има шест нуклеардних торпеда, нестала је са радара НАТО-а у октобру 2022. године, а у то време, неколико медија у Европи сугерисало је да су тестови "Посејдона" могући у области Карског мора.

image