Свет

Русија доминира на америчкој листи најмодернијег оружја

Хиперсонично оружје на листи које не припада Русији или Кини налази се тек на седмом месту и то је амерички AGM-183A
Русија доминира на америчкој листи најмодернијег оружјаwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Русија је недавно први пут лансирала  хиперсоничне ракете "кинжал", а управо ово оружје заузима прво место на листи најопаснијег хиперсоничног наоружања коју је објавио амерички научни лист "Популар меканикс".

Русија и Кина доминирају на листи 13 хиперсоничних оружја, заузимајући првих шест позиција.

"Руске хиперсоничне ракете могу да достигну брзину и до 10 маха, али што је још важније, имају велике маневарске способности", пише лист.

"Кинжал" ракете пласирале су се на сам врх "скале ужаса" јер су неухватљиве за све постојеће системе противваздушне и противракетне одбране, укључујући и амерички "патриот".

На другом месту је руска ракета "циркон" која је због свог погонског система и могућности постизања хиперсоничне брзине постала прво оружје у свету. На трећем месту налази се хиперсонична вођена бојева глава "авангард", коју може да носи ракета РС-28 "Сармат", домета 18.000 километара.

Како се наводи у тексту, Русија је достигла врхунац технолошке револуције, док се САД нису ни приближиле успеху Москве.

"Русија има три хиперсонична оружја у употреби или развоју, као и Кина, док САД тек треба да произведе у потпуности функционални хиперсонични пројектил, иако наводно развија осам", наводи "Популар меканикс".

После руских хиперсоничних ракета, на четвртом месту је кинески "донгфенг 17", на петом "синконг 2", а на шестом WZ-8.

Хиперсонично оружје на листи које не припада Русији или Кини налази се тек на седмом месту и то је амерички AGM-183A који је у развоју и до сада је два пута тестирана.

image