Србија и Балкан

Вучевић о реформи специјалних јединица: Имаће 5.000 војника, плате и до 220.000 динара

То је сјајна прилика за људе који воле своју државу, који су патриоте и који желе да имају пристојна примања, оценио је министар одбране
Вучевић о реформи специјалних јединица: Имаће 5.000 војника, плате и до 220.000 динара© Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић довео је у везу јаку државу са јаком војском, те истакао колико су улагања у одбрану и обуку важна, поготово у контексту сукоба у Украјини.

Поводом најаве председника Србије Александра Вучића о реформи специјалних јединица, сагласан је да ће то бити модерна армија са 5.000 хиљада војника.

"Мислим да је то сјајан пројекат који ће бити на највишем могућем месту приоритетних задатака за Министарство одбране и Војксу Србије. Генерал Мојсиловић и ја смо добили тај задатак од председника Србије крајем прошле године. Генералштаб и министраство одбране је већ кренуло и направило радне тимове. Морамо да направимо опрему за њих, да купимо оружје. Јуче је тај основни костур приказан председнику, како би требало да изгледа та формација специјалних јединица. То је сјајна прилика за људе који воле своју државу, који су патриоте и који желе да имају пристојна примања. Тешко је наћи 5.000 људи. Почетна плата ће бити између 200.000 и 220.000 динара. То је најбоља опрема и најсавременија обука, ви сте елита елите", објаснио је Вучевић.

Навео је да је јасан однос јаке државе и јаке војске.

"Да бисмо имали јаку војску потребна је економски снажна држава. Није довољна ни сама економија, потребна је политика и јака воља да се определимо да улажемо у своју војску, одбрану, то су приоритети. То видимо као битан задатак у држави од 2012. године, после пропадања, готово гашења војске, када су нам говорили да нам не треба војска, да нам у окружењу сви желе све најбоље, да нема никакве опасности, све док се није десило ово у Украјини", навео је бивши градоначелник Новог Сада гостујући на Хепи телевизији.

Војска пре 2012. била слабија од друштва ловаца

Министар одбране је указао да је државни проблем кад не постоји војска или кад је она слаба и деморалисана. 

"Војска је један од кључних атрибута државности. Нема ту да ли то неком прија да слуша или не, то је једна реалност и чињеница коју нико не сме да занемари ко се бави питањем државе. Војска је у једном тренутку претила да ће бити слабије наоружана од неког друштва ловаца. Више су пуцали у једном лову, имали су више метака и могућности да повере своја лична наоружања него што је војска радила. Они мисле кад ураде административне мере, да пређу на НАТО стандарде, да је то довољно, да ви сад то назовете бригадама, да крећете на другачију унутрашњу организацију и ви сте завршили ствари, а ви више немате војску или губите војску", објаснио је он.

Наглашава да је ситуација данас потпуно другачија, када је држава опредељена и економски снажнија да може да улаже у војску. 

"Јуче нас је председник на годишној анализи опоменуо, пре свега мене, да не стављамо акценат само на ново наоружање и нову опрему, него да причамо и о бољој обуци и бољем тренажном поступку, а сви смо се фокусирали да купимо за нашу војску најбољу опрему, да наша армија напредује. Не сме се занемарити тај контекст још боље и модерније обуке. Сагледавање стања на украјинском фронту, сукоб два словенска народа, али и поуке са обе стране, лоши потези са једни и друге стране, грешке и исправљање грешака, лековити су за друге војске", изјавио је министар.

Нисмо поражени на КиМ 1999. годин

Министар се затим осврнуо на НАТО бомбардовање 1999. године.

"Да не уђемо у ту матрицу, наша војска није поражена на КиМ 1999. године. Они су нама заузели једино Караулу Кошаре, јер је немогуће бранити због географског положаја. Они нису успели да заузму ни педаљ наше државе. Војнички ми нисмо поражени. Друго је то што грађани и политика то нису могли да издрже, тај притисак бомбардавања, уништавање инфраструктуре. Нама нико није помагао, ми смо сами били са собом. Било је и неких чудних политичких одлука. Зато је битно ко је на челу државе. Није исто ко је председник државе и да ли неко расформира специјалне јединице или их формира. Ми сада поново формирамо, после четврт века", рекао је Вучевић.

image