Свет

Ко ће наследити Клауса Шваба на челу Светског економског форума?

Први човек форума у Давосу има "комплекс Бога, и верује да је у најздравијих 0,1 одсто, али нико није бесмртан"
Ко ће наследити Клауса Шваба на челу Светског економског форума?© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Светски економски форум (СЕФ) у Давосу већ пуне 52 године нераздвојив је од свог оснивача и извршног председника Клауса Шваба, који суверено води ту организацију и у 84. години живота.

Ипак, последњих година све се гласније говори о томе ко би могао да наследи контроверзног немачког инжењера на челу форума који сваког јануара окупља светку политичку и пословну елиту, пише "Политико".

Клаус Шваб ће у марту напунити 85 година, а упитно је да ли ће се он уопште и повлачити са чела СЕФ-а. Руперт Мардок то није учинио када је реч о империји коју је основао, као ни Ворен Бафет, па тако није незамисливо и да би Шваб могао да предводи ту организацију до своје смрти.

Чак ни његови најближи сарадници не знају, или макар не говоре јавно о томе ко би могао да га замени када једног дана, сопственом одлуком или силом природе, више не буде био извршни председник форума. Ипак, сви они се слажу око једне чињенице: Шваб има потпуну контролу над избором свог наследника.

Иако је СЕФ регистрован као непрофитна организација, он је у исто време и породични посао. Швабова деца, Никол и Оливер, обављају високе функције у организацији, док његова супруга Хилде председава фондацијом и церемонијом доделе награда у Давосу. Статус СЕФ-а члановима Швабове породице даје право на места у Управном одбору.

Никол, која је завршила мастере на Харварду и Кембриџу, једна је од оснивача програма "Младих глобалних лидера", чији су полазници, између осталих, били и премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн и власник "Фејсбука" Марк Закерберг. Ипак, она је у међувремену почела да се бави и другим политички коректним темама, пре свега у вези са пошумљавањем и борбом за права жена.

Оливер Шваб је члан извршног одбора СЕФ-а, а налазио се и на челу сектора те организације који се бави Кином. Његов отац је, међутим, одбацио наводе да би он могао да га наследи, наводећи пре три године да "он може да крене својим путем уколико то буде желео".

Шваб је 2017. године поставио бившег норвешког министра спољних послова Боргеа Брендеа на место председника СЕФ-а, док је сам задржао функцију "извршног председника". Показало се, ипак, да је реч о само "козметичкој" промени, зато што је немачки инжењер задржао потпуну контролу над организацијом, па тако и на сајту форума пише да њу "предводи оснивач и извршни председник професор Клаус Шваб".

Питање наследника брине финансијере

Питање Швабовог наследника брине и главне финансијере његове организације. "Сви говоре о томе, јер би читава ствар могла да се распадне ако се то питање не реши", рекао је један стратешки партнер организације новинарима "Политика".

"Заједница Глобалних младих лидера је изгубила наду у то да ће он именовати наследника. Сада сви очекују да ће он умрети на тој функцији", рекао је један од запослених у СЕФ-у за бриселски портал.

Одговарајући на критике да немају спреман план наслеђивања, шеф за односе са медијима и члан Извршног одбора СЕФ-а Јан Зопф рекао је само да "форум има снажне институције које су у стању да у потпуности извршавају зацртану мисију", као и да ће Извршни савет који има 36 чланова "одлучити о будућем руководству".

СЕФ се није осврнуо на питање "Политика" у вези са чланом 11 важећег статута који каже да "оснивач одређује свог наследника", док је сам Шваб одбио да да изјаву овим поводом.

"Нема назнака да Шваб планира да поднесе оставку", рекао је један од запослених, додајући да је "он у одличном здравственом стању".

Шваб има "комплекс Бога, и верује да је у најздравијих 0,1 одсто, али нико није бесмртан", рекао је један амерички ветеран и учесник више од 20 конференција у Давосу.

"Ненормално је да они немају план наслеђивања око кога би изградили поверење јавности."

Многа имена, укључујући и неке познате политичке лидере, помињана су као могући наследници, али већина њих је испала из конкуренције услед мање или више јавних сукоба са Швабом. "Постоје некадашњи шефови држава и влада коју су мислили да имају шансе пре 20 година", рекао је један запослени, али се или њима смучило да чекају да се Шваб повуче, или су се они смучили њему.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард (67) дуго је важила за могућег наследника, а њу је помињао и сам Шваб. Ипак, и она полако улази у поодмакле године, као и други људи блиски руководству СЕФ-а.

Као потенцијални наследници помињала су се и двојица Швабових блиских сарадника, директор "Сејлсфорса" Марк Бениоф и некадашњи шеф Међународног комитета Црвеног крста Питер Морер, као и некадашњи премијер Велике Британије Тони Блер.

Један од водећих кандидата за место Швабовог наследника годинама је био Филип Рослер, који је од 2011. до 2013. године био најмлађи вицеканцелар у немачкој историји. Он се СЕФ-у придружио 2014. године, а као некадашњи министар економије и технологије у немачкој влади сматран је за "нешто најближе савршеном кандидату" за Швабовог наследника.

"Сви су мислили да ће то бити Рослер", рекао је један бивши полазник програма "Младих лидера" за "Политико".

Ипак, Рослер је напустио СЕФ након три године у његовом Извршном одбору, а у јавност су испливале оцене да он "једноставно није добар менаџер", наводи бриселски портал.

Борге Бренде важи за фаворита, али су изненађења могућа

Међу актуелним лидерима СЕФ-а, некадашњи норвешки министар спољних послова Бренде важи за највероватнијег кандидата, кога многи ипак виде као транзициону фигуру.

"Он је довољно млад, препознатљив, има искуство и широко је прихваћен у организацији", рекао је бивши члан особља и додао да су "Клаус и Борге заиста развили добар радни однос, какав можда никада није постојао у историји форума".

Брендеу је ово трећи пут да ради за СЕФ: пре него што је преузео функцију председника 2017. године, он је прво 2008. године обављао функцију управног директора, да би се у организацију вратио 2011, где је провео две године пре него што је у својој земљи преузео министарску функцију.

Али слично борбама око именовања председника Европске комисије и Европског савета које се воде иза кулиса, прави фаворити би тек могли да се појаве у последњем тренутку.

Ко је Клаус Шваб?

Клаус Шваб рођен је у Немачкој 1938. године у швајцарској породици, која се у Трећи рајх преселила неколико година раније како би његов отац преузео функцију директора једне фабрике. 

По образовању инжењер и економиста, Шваб је 1971. покренуо Светски економски форум, који је у том тренутку имао почетни капитал од само 6.000 долара. Он је током последњих 50 година од ове невладине организације успео да направи изузетно профитабилан бизнис "тежак" скоро 400 милиона долара. 

"Створио сам најистакнутију платформу за младе лидере да се ангажују у глобалним пословима како би обликовали позитивније, мирније и просперитетније друштво", похвалио се Шваб у брошури свог форума из 2014.

Ипак, Шваб и његова организација наишли су на многе критике, а оптужују га за то да ствара нови систем глобалног управљања који демократске институције мења "владавином самопроглашених елита", које без икакве контроле одлучују о судбини милијарди људи широм планете.

Међу партнерима Светског економског форума су, између осталих, "Амазон" Џефа Безоса, Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша, "Фајзер", "БлекРок", Фондација Била и Мелинде Гејтс, "Сити банка", "Голдман Сакс", "Рио Тинто", ККР, "Локид Мартин"...

image