Свет

Погинуо украјински министар унутрашњих послова у паду хеликоптера: 14 мртвих, узрок грешка пилота?

Видео-снимци који се деле на друштвеним мрежама приказују зграду у пламену, погинули су начелник Министарства унутрашњих послова Украјине и његов први заменик који су се запутили у Харков
Погинуо украјински министар унутрашњих послова у паду хеликоптера: 14 мртвих, узрок грешка пилота?© Tanjug/AP/Roman Hrytsyna

У авионској несрећи у Броварима у Кијевској области погинуло је 14 особа, међу којима и једно дете, 25 особа је повређено, укључујући 11 деце, саопштила је украјинска служба за ванредне ситуације, изменивши претходну информацију о 18 жртава пада хеликоптера.

Међу погинулима су и министар унутрашњих послова Украјине Денис Монастирски и његов заменик Евгеније Јењин.

Министар и његов заменик налазили су се у хеликоптеру са још седам особа које су погинуле, саопштила је Национална полиција Украјине.

Као прелиминарни узрок пада хеликоптера наводи се грешка пилота, пишу "Украјинске вести".

Руководство МУП-а Украјине, које је погинуло у авионској несрећи у Броварима, летело је хеликоптером на једну од "врућих" тачака, рекао је заменик шефа кабинета Зеленског Кирило Тимошенко, а начелник главног одељења националне полиције Харковске области Владимир Тимошко потврдио је да су званичници украјинског МУП-а полетели за Харков.

Истрага о узроцима пада хеликоптера у Броварима могла би да потраје најмање неколико недеља, рекао је Јуриј Игнат, портпарол команде украјинског ваздухопловства.

Министарство унутрашњих послова Украјине од јула 2021. године води Денис Монастирски.

Раније је начелник Кијевске регионалне војне администрације Алексиј Кулеба пријавио пад хеликоптера у Броварима у близини вртића и стамбених зграда. Запослени и ђаци вртића су евакуисани. Он је рекао да се врше провере настрадалих.

Видео-снимци који се деле на друштвеним мрежама приказују зграду у пламену и кажу да се објекат сличан хеликоптеру или дрону срушио у близини зграде обданишта.

"Сазнајемо информације о жртвама и околностима", написао је заменик шефа кабинета председника Украјине Кирило Тимошенко на Телеграму.

Међутим, на Твитеру је изнета и непотврђена информација, да је оборен хеликоптер "Eurocopter EC225 LP Super Puma", украјинског министарства за ванредне ситуације, као и да га је оборио украјински противваздушни систем.

image