Русија

Герасимов: Нова руска војна реформа одговор на ширење НАТО-а

Начелник Генералштаба руске војске у првом јавном обраћању изјавио је да модерна Русија никад није видела такав "интензитет војних непријатељстава", што је присиљава да спроводи офанзивне операције, како би осигурала заштиту суверенитета и територијалног интегритета Русије
Герасимов: Нова руска војна реформа одговор на ширење НАТО-а© Tanjug/Mikhail Kuravlev/Pool Photo via AP

Нова руска војна реформа одговор је на могућност ширења НАТО-а, као и Колективном западу који користи Украјину у хибридном рату против Русије, изјавио је начелник Генералштаба руске војске Валериј Герасимов у првом јавном обраћању.

Путин је средином јануара одобрио војну реформу и она ће се прилагођавати тако да буде одговор на претње руској безбедности, рекао је Герасимов за портал "Аргумети и факти".

"Данас те претње укључују жељу Северноатлантског савеза да се прошири на Финску и Шведску, као и коришћење Украјине као средства за вођење хибридног рата против наше земље", рекао је Герасимов, а пренео Ројтерс.

Финска и Шведска прошле године су поднеле захтев за чланство у НАТО-у, након почетка руско-украјинског сукоба, а чему се противи Турска.

По новом војном плану Москве, који је одобрио врховни командант на проширеној седници колегијума Министарства одбране, један корпус ће бити послат у Карелију, републику на северозападу Русије која се граничи с Финском, а формираће се два нова војна округа – Москва и Лењинград, који су постојали пре него што су 2010. спојени и постали део Западнога војног округа.

У Украјину ће бити послате још три моторизоване дивизије, које ће бити део комбинованих војних формација у Херсонској и Запорошкој области.

"Главни циљ је да се осигура заштита суверенитета и територијалног интегритета наше земље", рекао је Герасимов и истакао да модерна Русија никад није видела такав "интензитет војних непријатељстава", што је присиљава да спроводи офанзивне операције како би стабилизовала ситуацију.

Герасимов је говорио и о проблемима с мобилизацијом прошле јесени.

"Састав мобилизације у нашој земљи није био у потпуности прилагођен новим модерним економским односима", рекао је Герасимов и додао да је "морао да све поправља у ходу".

Начелник Генералштаба војске Русије генерал армије Валериј Герасимов именован је за команданта Здружене групе снага у Украјини 11. јануара, што је већина руских војних аналитичара оценила као својеврсну најаву велике руске офанзиве.

"Потреба за подизањем нивоа командовања операцијама повезана је са повећаним обимом борбених задатака и потребом за ближом координацијом између различитих служби и родова оружаних снага", наведено је тада у образложењу одлуке Mинистарства одбране Руске Федерације.

image