Русија

Герасимов нови командант здружене групе снага у Украјини

Претходно је генерал-пуковник Александар Лапин именован за начелника Главног штаба Копнене војске Оружаних снага
Герасимов нови командант здружене групе снага у Украјиниwww.globallookpress.com © MOD Russia

Руски министар одбране Сергеј Шојгу именовао је начелника Генералштаба Валерија Герасимова за команданта здружене групе снага у Украјини.

"Генерал армије Валериј Герасимов, начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, именован је за команданта Здружене групе трупа", наводи се у званичном извештају Министарства одбране Русије.

У извештају се прецизира се да су његови заменици постали главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Сергеј Суровикин, главнокомандујући Копнене војске Олег Саљуков и заменик начелника Генералштаба Алексеј Ким.

У ресору су нагласили да је повећање броја руководства Специјалне војне операције повезано са проширењем обима задатака који се у току ње решавају. Поред тога, реч је и о потреби за бољом интеракцијом између свих редова руске војске, као и унапређењу квалитета подршке и ефикасности командовања и управљања трупама. 

Герасимов је стратег за кога се тврди да је осмислио "доктрину Герасимов" – комбиновање војних, технолошких, информационих, дипломатских, економских, културних и других тактика у циљу постизања стратешких циљева, пише Марк Галеоти у свом раду "Доктрина Герасимова и руски нелинеарни рат".

Аутор оригиналног рада, Марк Галеоти, изјавио је да је то говор који је, због грешака у преводу, погрешно протумачен у америчкој штампи као ратоборни, а не као одбрамбени стратешки предлог.

"Тумачење чувене 'Доктрине Герасимова', која се на Западу схвата као проширена теорија модерног ратовања или чак визија тоталног рата је погрешно", пише политиколог Галеоти за "Форин полиси".

Указом председника Русије 9. новембра 2012. године именован је за начелника Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације – првог заменика министра одбране Руске Федерације.

Герасимов носи почасно звање Херој Руске Федерације.

Одликован је орденом Светогог Ђорђа III и IV степена, oрденом "За заслуге пред отаџбином" I, III и IV степена са мачевима, орденом "За војне заслуге", орденом Части, орденом "За службу Отаџбини у Оружаним снагама СССР-а" III степена.

image