Свет

Рат банди у Шведској: Ручне бомбе из балканских ратова на улицама Стокхолма

Шведска царина пријавила је да је запленила само пет ручних бомби од ступања на снагу закона 2017. године, што је у просеку једна годишње
Рат банди у Шведској: Ручне бомбе из балканских ратова на улицама СтокхолмаGetty © Mikael Fritzon/Tt

Шведска, пре свега Стокхолм и Упсала, постала је последњих месеци поприште борби банди. Само ове недеље забележено је пет великих инцидената, укључујући бомбашке нападе, пуцњаву и подметање пожара.

Према полицијским статистикама, од када је 2017. године донет шведски закон о спречавању увоза ручних бомби, оне су употребљене у око стотину различитих напада, а већина бомби се кријумчари из држава повезаним са ратовима на простору Балкана. 

Оскар Линдвал, заменик шефа царинске контроле Југ, изразио је забринутост од новог уласка ручних бомби из Украјине.

"Да бисмо зауставили ручне бомбе на граници, морамо имати више ресурса. Како сада изгледа, лако их је увести у земљу. Добро је познат проблем да постоји заоставштина из претходних ратних зона. Сада имамо и забринутост да ће ручне бомбе почети да стижу из Украјине“, додао је он за "Брајбарт".

Шведски инспектор Гунар Апелгрен прошле године је указао на евидентан проблем због илегалног оружја које долази из Украјине, али и са Балкана.

"Постоји велики ризик да токови илегалног оружја воде у Шведску. Ако постоји оружје, постоји тржиште, а ако постоје сукоби, постоји и потреба за оружјем. А ми имамо сукобе у Шведској" рекао је он раније, да би после неколико различитих ватрених окршаја банди у Стокхолму ове недеље додао:

"Ове групе користе што им је доступно. Тренутно имају приступ ручним бомбама и експлозиву, па дижу ствари у ваздух. Полиција је лоше радила, јер смо били фокусирани на дрогу и убиства, уместо да смо ове случајеве посматрали стратешки", рекао је Апелгрен.

Он је нагласио да стокхолмска полиција мора да почне да сарађује са Србијом и Босном и Херцеговином.

Царина заплени једну бомбу годишње 

Шведска царина пријавила је да је запленила само пет ручних бомби од ступања на снагу закона 2017. године, што је у просеку једна годишње.

Зато не чуди што су улице Стокхолма и Упсале заличиле на фронт.

Један од првих напада у низу десио се непосредно пре Нове године у стокхолмској области Енскедедален, затим прошле недеље у Упсали, и на крају је уследило неколико експлозија у четвртак увече.

Низ инцидената у само једној ноћи

Насиље је почело у четвртак увече око 21:20 сати у општини Боткирка, јужно од самог града, када је једна жена била приморана да искочи кроз прозор свог стана након пожара, наводно подметнутог након што је непознати нападач сипао бензин кроз отвор за пошту и запалио га. Жена је хоспитализована са тешким повредама, али се наводи да је у стабилном стању.

Полиција је навела да ниједан осумњичени није идентификован, преносе шведски медији. Мање од сат времена након наводног подметања пожара, око 22:00 сати уследила је нова експлозија, како је пријављено, на степеништу стана у Арсти у јужном Стокхолму, а полиција је истрагом утврдила да је узрок експлозије вероватно ручна бомба.

Инциденти су настављени и иза поноћи. Наиме, у Тиресу је подметнут још један пожар, иако је брзо угашен. Нешто више од сат времена касније, у најтежем инциденту у ноћи, мушкарац у својим 30-им насмрт избоден на степеништу у месту Бро, северно од Стокхолма. Полиција је ухапсила једног мушкарца због сумње да је извршио убиство. 

Последњи инцидент у ноћи догодио се у 01:43 сати, када је испаљено неколико хитаца кроз прозор стана у Фарсти. Иако нико није повређен, неколико чаура од залуталих метака пронађени су у суседном стану.

Портпарол полиције у Стокхолму саопштио је да је ухапшено десетак људи повезаних са овим инцидентима.

image