Спорт

Украјински амбасадор осудио понашање Срђана Ђоковића, Долгополов тражи протеривање

Тениски савез Аустралије издао је саопштење поводом руских застава које су се појавиле на мечу Новака Ђоковића и Андреја Рубљова. На славље Срђана Ђоковића са руским и српским навијачима, реаговао је украјински амбасадор у Аустралији, али и некадашњи украјински тенисер Александр Долгополов, који захтева протеривање оца српског тенисера из Аустралије
Украјински амбасадор осудио понашање Срђана Ђоковића, Долгополов тражи протеривањеGetty © Julian Finney

Отац најбољег српског тенисера после пласмана у полуфинале Аустралијан опена славио је са српским и руским навијачима.

Након дуела Ђоковића и Рубљова, у којем је српски тенисер остварио убедљиву победу и пласман у полуфинале Аустралијан опена, дигла се велика прашина.

Било је много тробојки у карактеристичним бојама, на једној је био и лик руског председника Владимира Путина, док се међу обележјима пронашла и застава Доњецке Народне Републике (ДНР).

После неког времена међу навијачима се појавио и Срђан Ђоковић, који је фотографисан баш са човеком који је носио заставу са ликом Путина. Он је на себи носио мајицу са словом "З" на грудима.

Аустралијски тениски савез издао је саопштење поводом застава које су се појавиле на мечу Ђоковића и Рубљова.

"Мала група људи је истакла неприкладне заставе и симболе и претила је обезбеђењу после меча у среду увече. Они су били одстрањени. Играчи и њихови тимови су обавештени у вези са заставама и симболима како би избегли било какву реметилачку ситуацију. Настављамо да блиско сарађујемо са безбедносним агенцијама и агенцијама за спровођење закона", наводи се у саопштењу.

Убрзо се огласио се и украјински амбасадор за Аустралију и Нови Зеланд Васил Мирошниченко:

"Ово је превршило меру. Међу српским заставама налази се: руска застава, Путин, З-симбол, такозвана застава Доњецке Народне Републике", написао је амбасадор на друштвеним мрежама.

Своје мишљење изнео је и некадашњи украјински тенисер Александр Долгополов.

"Апсолутно одвратно. Они су рекли да политику треба држати даље од спорта. Ови људи немају апсолутно никаквог разлога да буду на тениским турнирима, укључујући оца Новака Ђоковића, ако отворено хвале геноцидни режим Русије" написао је Долгополов.

image
VV inauguration
banner