Спорт

Забрањено истицање руских и белоруских застава на Аустралијан опену

Организатори тениског турнира Аустралијан опен, забранили су истицање руских и белоруских застава током такмичења, након што су гледаоци уносили неколико на трибине првог дана овогодишњег издања гренд слем турнира
Забрањено истицање руских и белоруских застава на Аустралијан опенуGetty © Daniel Pockett

Разлог за овакву одлуку је то што је током меча првог кола између Рускиње Камиле Ракимове и Украјинке Катерине Баиндл, на трибинама истакнута руска застава, након чега је протестовао украјински амбасадор у Аустралији Васил Мирошниченко, преноси АП.

"Наша почетна политика је била да навијачи могу да уносе заставе, али не могу да их користе да ремете такмичење", наводи се у саопштењу Тенис Аустралије.

Политика аустралијског тениског савеза подразумева да је руским и белоруским играчима дозвољено да се такмиче на турниру, али само као "неутралним" спортистима, односно њихова националност није наведена ни у једном званичном распореду или резултатима, а заставе њихових земаља нису приказане ни на ТВ графикама.

Амбасада Русије у Канбери оштро је осудила одлуку организатора.

"Одлука да се забрани истицање застава Русије и Белорусије на Аустралијан опену, још један је пример неприхватљиве политизације спорта", стоји у саопштењу амбасаде.

Руски тенисери Данил Медведев, Карен Хачанов и Андреј Рубљов остварили су победе у првом колу премијеног гренд слема нове сезоне.

image