Свет

Пентагон забринут: Кинеске инвестиције у Јужној Америци стрмоглаво порасле (ВИДЕО)

"Мислим да имамо много тога на коцки", рекла је шефица јужне америчке војне области САД Лора Ричардсон
Пентагон забринут: Кинеске инвестиције у Јужној Америци стрмоглаво порасле (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP/Consolidated News Photos

Генерал и шеф јужне америчке војне области САД Лора Ричардсон изразила је бојазан због интензивније сарадње земаља Централне и Јужне Америке са Кином, нагласивши значај природних богатстава тог региона.

"Имате 'троугао литијума', који је потребан за данашњу технологију, 60 одсто светског литијума налази се у 'литијумском троуглу' - Аргентина, Боливија, Чиле - имате највеће резерве нафте, налазиште нафте са ниским процентом сумпора откривено је у близини Гвајане пре више од годину дана", рекла је Ричардсонова за амерички тинк танк "Атлантик каунсел".

"Такође имате ресурсе Венецуеле - нафту, бакар, злато. 36 одсто хране за Кину долази из тог региона. Имате Амазонију, плућа света, тамо имате 31 одсто пијеће воде на свету", истакла је она, додавши да је "трговина у том региону невероватна."

Ричардсонова је такође указала да је Кина "највећи трговински партнер тих земаља", док су САД на другом месту и то не у свим случајевима.

Она је изразила забринутост због тога што је 21 од 31 земље у зони за коју је она одговорна придружило иницијативи "Појаса и пута".

Оно што амерички генерал сматра разлогом за додатну забринутост јесте да 17 тих државних пројеката Кине подразумева изградњу дубоководних лука, док се пет великих пројеката налази на боковима Панамског канала.

"Видети да је вредност кинеских инвестиција и трговине са Кином порасла са 18 милијарди долара у 2002. на 450 милијарди долара данас и да се очекује да ће достићи око 750 милијарди долара у блиској будућности... Мислим да имамо много тога на коцки", закључила је она.

image