Русија

Председник Кубе: РТ је најпопуларнија телевизија међу Кубанцима свих узраста

Мигел Дијаз Канел приликом званичне посете Москви обишао и шпанску редакцију РТ-а и поручио да две земље треба да упореде своја богата искуства у борби против санкција Запада

Председник Кубе Мигел Дијаз Канел, који је синоћ допутовао у званичну посету Русији, данас је у Москви посетио шпанску редакцију РТ-а.

Том приликом оценио је да су традиционално добри односи две земље дошли до изражаја током актуелног украјинског сукоба.

"Мислим да имамо одличне билатералне политичке односе. Такође предузимамо конкретне кораке на продубљивању економских и трговинских веза. Ово је обострано користан однос", истакао је председник Кубе у разговору за РТ. "Ова посета је посебно важна, с обзиром на то да и Русија и Куба пролазе кроз тежак период. Обе земље су под санкцијама, оклеветани смо, притискају нас бројне капиталистичке силе." 

Навео је и да су руске инвестиције од посебног значаја за економију земље. Ово је врло важно за кубански Национални план економског развоја до 2030. године, истакао је Мигел Дијаз Канел.

РТ је најпопуларнији медиј на Куби

Кубански председник искористио је прилику да укаже на велики значај РТ-а у тој земљи, напоменувши да је то најпопуларнија телевизија међу Кубанцима свих узраста.

"Мислим да се то догодило највећим делом захваљујући професионализму и објективности ваших новинара, који дају поуздане информације и прате међународна питања и догађаје који се тичу Русије и других земаља", објаснио је и додао да је несумњиво на све то утицала и чињеница да РТ веома често обрађује теме које многи медији не преносе.

"Овде се одмах осећамо као код куће. То је због чињенице да су наши односи последњих година постали још јачи и дубљи", рекао је Дијаз Канел.

Током посете шпанској редакцији РТ у Москви председник Кубе високо је оценио организованост рада новинара и читаве редакције и истакао да се сарадња мора наставити, укључујући и организацију сличних састанака барем једном годишње. 

РТ је на Куби отворен 2020. године.

Медведев: Нико не може да заустави развој наше две земље

Русија и Куба су под великим бројем санкција, али никаква ограничења не могу да обуздају њихов развој, рекао је заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев на данашњем састанку са председником Кубе.

"Свет је врло комплексан. Наше земље су под бескрајним санкцијама и ограничењима. У том смислу, имамо информације које можемо да разменимо једни са другима. Искуство које је Куба стекла у том погледу је непроцењиво", рекао је руски политичар.

При доласку Дијаз Канела "посебно смо заложили ватру, камин који одражава срдачну топлину са којом увек дочекујемо наше кубанске пријатеље", додао је Медведев.

Председник Кубе Мигел Дијаз Канел састао се данас и са лидером руске Комунистичке партије Генадијем Зјугановом, током којег су разговарали о мерама подршке Куби и супротстављању западним санкцијама, јавиле су "РИА Новости".

"Разговарало се о мерама које би требало предузети на државном нивоу како би се наши кубански пријатељи, који су у тешкој ситуацији и који су деценијама под притиском санкција, подржали, укључујући и питања супротстављања овом притиску", рекли су у партији, истичући да две земље негују старе добре односе са Комунистичком партијом Кубе. 

Кубански председник би сутра требало да се обрати Државној думи. Планиран је и сусрет са руским председником Владимиром Путином, као и његово присуство отварању споменика Фиделу Кастру.

Кремљ је претходно објавио да ће се током сутрашњег разговора кубанског лидера са руским председником Владимиром Путином разговарати о "тренутном стању и перспективама развоја руско-кубанског стратешког партнерства у политичкој, трговинској, економској, културној и хуманитарној сфери", али ће пажња бити посвећена и главним темама међународне политике.

image