Свет

Колумбија одбила захтев САД, неће слати оружје у Украјину

Богота није прихватила предлог Вашингтона да Кијеву пошаље своје оружје руске производње
Колумбија одбила захтев САД, неће слати оружје у Украјинуwww.globallookpress.com © Manuel Cortina

Колумбија ниједан комад руског наоружања са своје територије неће послати Украјини, поручио је председник те земље Густаво Петро.

Он је потврдио да је Вашингтон званичној Боготи предложио да своје наоружање руске производње испоручи Кијеву, али да је тај предлог одбијен.

"Током разговора са америчким генералом Лауром Ричардсон и другим америчким званичницима, речено ми је да су због немогућности Колумбије да одржава оружје руске производње у активној служби, били спремни да то ураде и пошаљу га у Украјину", рекао је он одговарајући на питање ТАСС-а.

Према речима колумбијског председника, наоружање руске производње које његова земља користи налази се у лошем стању зато што већ неко време нису у могућности да га одржавају на адекватан начин.

Генерал америчке војске Лаура Ричардсон изјавила је недавно да Венецуела, Куба, Никарагва и још шест латиноамеричких држава имају руско наоружање, као и да САД раде на томе да га оне "замене оружјем америчке производње, ако пристану да руско пошаљу Украјини".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да оваква иницијатива има "правна ограничења", али да ће Русија помно пратити развој догађаја.

image
VV inauguration
banner