Србија и Балкан

Вучић: Устав је Свето писмо, "Косово" не може у УН; Србији није у интересу да уђе у НАТО

Једина тачка дневног реда извештај о преговорима Београда и Приштине
Вучић: Устав је Свето писмо, "Косово" не може у УН; Србији није у интересу да уђе у НАТО© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Посебна седница Скупштине Србије на чијем је дневном реду извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара трајала је од 10 часова. Седници је присуствовао председник Србије Александар Вучић који се обратио народним посланицима.

Вучић је поручио да је да је Устав Србије Свето писмо и да зна на шта се заклео. Председник каже да наша земља неће у НАТО и да је ојачао Војску 15 пута. Такође, Вучић је нагласио да је за мир, али да нећемо дозволити погром српског народа са КиМ као 17. марта 2004. године.

Председник је на уласку у скупштинску салу дочекан овацијама страначких колега, док су, са друге стране, поједини посланици опозиционих странака развили транспаренте "Не капитулацији", "Не ултиматуму"...

Извештај из Скупштине Србије пратите уживо уз РТ Балкан.

  • 2. феб 2023 • 20:51

    20:51

    Завршена седница за данас

    Седница Скупштине је завршена нешто пре 21 сат. Како је најавио председник Скупштине Владимир Орлић, она ће бити настављена сутра у 11 сати.

  • 20:20

    Јованов: Вучић мора да настави да разговара са Албанцима

    Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је да је порука те посланичке групе лидеру СНС и председнику Србије Александру Вучићу да мора да разговара са Албанцима.

    "Ако ви одете од тог стола – ко остаје? Остају посредници у преговорима који нису неутрални и остаје Приштина. Шта онда добро преостаје Србији", упитао је Јованов.

  • 20:08

    Вучић: У Приштини ће бити протест како не би била формирана ЗСО

    Председник Србије Александар Вучић рекао је да има информацију да ће у Приштини бити одржани нови протести, да ће на улицу најпре изаћи студенти, а да ће захтев бити да се не формира Заједница српских општина.

    "Нас чека тешко време, ми ћемо морати да разговарамо са Албанцима", поручио је Вучић.

  • 19:08

    Тепић позвала Вучића да уведе санкције Русији

    Посланица Странке слободе и правде Мариника Тепић казала је да је председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић покушао данас да наметне у Скупштини расправу о томе шта се дешавало пре 10 или 20 година.

    "Ми да причамо о томе нећемо, ми бисмо да причамо о томе где ће Србија бити", казала је Тепић.

    Тепић је позвала Вучића да уведе санкције Русији и додала да нема разлога да се чека са тим, јер су јасне претње са којима се Србија суочава.

    "Позивамо власт да што пре усагласи спољну политику са Европском унијом, односно уведе санкције Русији или бар неке санкције доносиоцима одлука и тако избегне увођење санкција нама", рекла је Тепић.

    Она је рекла да та странка има четири кључна захтева од владајуће странке и председника Србије, а то је да се међународним чиниоцима упути захтев да француско-немачки план буде јаван, да Србија што пре усагласи спољну политику са ЕУ, односно да уведе санкције Русији, да амерички и европски посредници учине да евроинтеграције Србије и њен улазак у Унију буду готови до 2030. и да се покрене формирање мешовитог тела за препоруке у даљим преговорима који би имао две црвене линије: да нема признања независности "Косова" и да нема сагласности Србије за чланство "Косова" у УН.

  • 18:40

    Вучић: Биће тешко, али нећу разочарати народ

    Председник Србије Александар Вучић казао је да Запад све време ради на унитаризацији Босне и Херцеговине, односно на нестанку Републике Српске.

    "Све време радимо, и радићемо, да помогнемо Републици Српској", поручио је Вучић.

    Он је рекао да ће бити тешких ствари, уступака и компромиса са којима ћемо морати да се суочимо, додајући да није иста ситуација као 2008. године и сада када је у Европи рат, те да ће од нас да траже много више него што би тражили.

    "Морамо да направимо договор, не можемо да пуштамо да неко напада децу на путу до школе", казао је Вучић и обећао да неће разочарати народ.

  • 18:16

    Јовановић: Преговори не смеју да буду тајни

    Лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић казао је да је та странка прихватила позив на консултације са председником Србије и да је то јавно и објављено у медијима.

    "Ово нису и не смеју да буду тајни преговори, као што Запад тражи. На такав захтев не може потврдно да се одговори", рекао је он.

    Јовановић је додао да француско-немачки план подразумева предају Косова и Метохије. 

    Земље које су признале сецесију Косова и Метохије ништа друго и не могу да предложе, поручио је Јовановић и додао да се од нас тражи имплицитно признање "Косова".

    "Ово је преписан, скоро у реч, споразум две Немачке из 1972", казао је он и додао да то значи независно "Косово", и поручио да Срба на таквом Косову неће бити.

    То би значило формирање "Велике Албаније", а затим би уследила и унитаризација БиХ, односно, гашење Републике Српске, упозорио је Јовановић, додајући да би то биле последице прихватања француско-немачког плана.

    Он је оценио да Западу на Косову и Метохији не одговара сукоб, те да му чак више одговара и замрзнути конфликт.

    Он је затражио да план буде одбијен у целини јер га је немогуће поправити.

  • 17:34

    Вучић: Нисам за Косово у Уједињеним нацијама

    "Нисам за Косово у Уједињеним нацијама и никада нећу признати независно Косово, нити ћу ишта да урадим у њихову корист", поручио је председник Србије Александар Вучић.

    Он је рекао да је дошао у Скупштину да "положи рачун", али је поручио опозицији да не очекују да могу "да ударају, а да им нико не узврати.

    "Једни кажу да сам издајник, други да сам европејац, али зна народ ко је поштен и ко се против лопова борио, а тек ће да чују за то. Са све подацима. То чувам за финале", рекао је он.

  • 17:31

    Алексић показао папир на коме тврди да се налази француско-немачки предлог

    Мирослав Алексић из Народне странке показао је папир на коме се, тврди, налази француско-немачки предлог за Косово и Метохију

    "Што се тиче самог плана, може да се дође до тог документа, имамо га у изворном облику", навео је Алексић, не објашњавајући од кога је поменути документ добио.

    Након његовог обраћања, посланичка група Народне странке напустила је салу.

  • 17:01

    Лутовац: Француско-немачки предлог за КиМ није ултиматум

    Председник Демократске странке Зоран Лутовац казао је да та партија неће подржати извештај о Косову и Метохији.

    Један од разлога за такву одлуку је, каже, начин на који је сачињен.

    Лутовац тврди да француско-немачки предлог за КиМ није ултиматум за Србију.

  • 16:40

    Вучић: Између Устава и ултиматума, бирам Устав

    Председник Србије Александар Вучић подсетио је да Србија није увела санкције Русији, упркос свим притисцима.

    "Моје је да служим Србији и никоме другом - поштоваћу председника Владимира Путина, али за мене постоји само једна отаџбина и она се зове Србија", нагласио је Вучић.

    Напоменуо је да је разговор неопходан како би се сачувао мир и да је његов посао да разговара са свима, "од Хашима Тачија до Аљбина Куртија".

    "Што се тиче Устава и ултиматума, увек ћу да изаберем Устав али ћу да се борим док могу, нећу да изолујем Србију и нећу да нам народ пати, да се јуначим преко туђе плећи и да будем добровољни давалац туђе крви", поручио је Вучић.

image