Магазин

Јавна исповедаоница славних - Зашто јавне личности имају потребу да деле интимне делове свог живота

Уобичајено бежање од папараца и жеља да се по сваку цену сачува приватност, више нису бриге неких познатих личности. Напротив, многе звезде 21. века чине све да у јавности "отворе душу". Памела Андерсон, Ештон Кучер, Џенифер Анистон и Џејн Фонда су само неки који су за кратко време поделили своје интимне приче са целим светом.
Јавна исповедаоница славних - Зашто јавне личности имају потребу да деле интимне делове свог живота© pexels/Donald Tong

Већ крајем године многе познате особе су почеле да отварају своју душу исповестима о тешким моментима у животу. Крајем прошле године први пут је глумица Џенифер Анистон говорила о покушајима вантелесних оплодњи и како је наилазила на осуду медија. Иако дуго најављивани мемоари принца Харија, изазвали су лавину коментара и реакција, а принц је у описима ишао тако далеко, да се чини да није ништа оставио машти али ни само за себе. 

Ове године глумац Ештон Кучер је, након три године од изласка аутобиографије своје бивше жене, Деми Мур (у којој није приказан у позивитном светлу), напокон отворио душу. Кучер је дао интервју за магазин "Есвајер", у паузи снимања филма. Испричао је свој живот од доласка у Холивуд, преко немаштине са којом се борио, па до појављивања у чувеном ситкому "Веселе седамдесете" која му је отворила врата филмске индустрије. Поврх свега тога, почео је да се забавља са глумицом Деми Мур. "Радознали двојац - она, четрдесетогодишња мајка троје деце, и он, петнаест година млађи дечко за забаву - налазио се на насловној страни сваког таблоида у супермаркету", присетио се глумац. А овај двојац је пратила велика обавеза, Кучер је остајао код куће и водио рачуна о глумициним ћеркама, пар је прошао кроз побачај, вантелесне оплодње, док се све време Деми борила са алкохолизмом. Било је то превише ствари одједном како глумац каже, и уследио и развод. Убрзо је ступио у везу са својом колегиницом из серијала "Веселе седамдесете", сада супругом Милом Кунис, са којом има двоје деце. Каже да је оставио ствари иза себе из брака с Деми и да му је њена биографија поново довела папараце на врата, не само њему већ и његовој деци у школу. У поменутом интервјуу дотакао се и свог здравственог стања и дијагнозе коју је добио 2019. године васкулитис, ретки аутоимуни поремећај.

Такође и Џесика Симпсон ових дана пуни таблоиде открићем своје тајне везе са како каже "мега филмском звездом". Описујући њихов први сусрет на додели МТВ музичких награда 2001. године, Џесика пише: "Ова мегазвезда, за коју сам одрасла мислећи да је тако згодан, ме је погледала горе-доле. Као да ме свлачи погледом." Иако је тада била у вези која ће бити крунисана браком, након пет година и разводом за собом Џесика ће први пут пољубити мистериозног глумца и започети везу са њим. Међутим, како каже остала је сломљена када су објављене фотографије мушкарца и његове тадашње девојке на црвеном тепиху. "Никада не бих била друга жена, а глумац је тврдио да је његова веза завршена", присећа се много година касније везе са глумцем чији идентитет не жели да открије. 

Убрзо су мрежама почела нагађања ко је тај мистериозни глумац. Можда је боље питање зашто сада, након брака и троје деце и многих веза са такође познатим мушкарцима. 

И Памела Андерсон је испричала је причу о свом животу, и то у мемоарима под називом "Љубав, Памела". У књизи је први пут причала о злостављању које је доживела од своје бебиситерке као мала девојчица и трауми када је бебиситерка настрадала а Памела јој је желела смрт након свега што јој је урадила. "То сам носила цео свој млади живот. Од тада сам била веома опрезна шта желим", написала је. На жалост, каже да је цео живот био "злостављање, борба и превазилажење", што се делимично односи на серију насилних физичких и сексуалних напада, који су јој се догодили пре него што је напунила 18 година.

А у сарадњи са Нетфликсом, снимљен је и документарац о њеном животу.

Многобројни коментари на Твитеру појавили су се одмах по изласку књиге, већина је похвалила Памелин стил писања а чак су и противници "враћања славе и деведесетих по сваку цену" похвалили отвореност ове глумице и начин на који се изборила са духовима прошлости, дајући пример другима да увек постоји нада.

Последња у низу је изјава Џејн Фонде, која осим што је јавности дала увид у прогрес канцера и начине лечења кроз које пролази, осврнула се и на своју младост. Глумица је изјавила да је толико била несрећна у младости, да није веровала да ће дочекати 30. годину живота. До својих четрдесетих борила са булимијом (поремећај исхране) и поред успеха, каријере, политичких ангажмана и деце, и даље је крила од јавности проблем који је имала са исхраном. И док се борила са поремћајем исхране који се ускоро прерастао у алкохолизам, Џејн Фонда је, парадоксално, истовремено била најпознатија у свету по вежбању и пропагирању здравог живота. "Нисам знала да постоје групе којима се можете придружити. Нисам знала ништа о томе. Нико није причао о томе! Нисам чак ни знала да постоји реч за то", рекла је она у деветој деценији када је све остало давно иза ње.

У 21. веку, медији нуде публици већи приступ информацијама о јавним личностима, рекламирајући тако звезде, повећавајући им видљивост и потврђујући им релевантност. Истакнута личност, заузврат, доноси приходе медијским кућама, повећавају посећеност веб страницама, дајући им потребан број "лајкова и кликова". Кроз медије, славна личност је представљена као посебан тип - трендсетер, узор, бунтовник, огледало статуса и на тај начин постаје и културни посредник и друштвена снага. У овој улози, познати истовремено играју на карту колективних фантазија и испуњавања индивидуалне жеље публике, подстичу машту, омућавајући да се обожаваоци идентификују са њима. Често су предмет интриге и радозналости, изазивају пажњу чак и када су исти као свако од "обичних" људи. А ти такозвани обични, воле да знају све о животима славних, посебно ако пролазе кроз тешке моменте као и сваки други човек.

Да славни пролазе кроз тешке фазе у животу, некоме од гледалаца може бити са једне стране утеха, да није сам у проблему који може да се догоди и другима, па чак и богатим и славним особама. А са друге стране може пружити наду и мотивацију да је могуће изаћи из сваке невоље и превазићи проблеме. 

Због чега јавне личности имају потребу да најинтимније делове свог живота изложе погледу и суду јавности? 

Можда је потреба за исповестима ове врсте код славних личности узрокована саветима добијеним од психијатра који им помаже да се реше трауме. Могуће да је по среди и освета након што су неке познате особе остављене или преварене. А психолози сматрају да је највероватније онај порив који их је терао да се пењу на бине и плешу пред рефлекторима чекајући аплаузе, натерао и да се оголе и испричају најинтимније детаље свог живота. Баш као што Ештон Кучер каже "Никада нећу порећи чињеницу да волим пажњу. И било ко из шоу бизниса, ко каже да не воли пажњу - лаже!"

image