Свет

"Волстрит џорнал": Кина нашла начин да заобиђе санкције и помогне Русији

Позивајући се на царинске евиденције, "Волстрит џорнал" пише да кинеске компаније успешно достављају Москви неопходне компоненте за војну индустрију
"Волстрит џорнал": Кина нашла начин да заобиђе санкције и помогне Русијиwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Кина обезбеђује технологију која је потребна руској војсци у Украјини и заобилази међународне санкције и контроле извоза, објавио је "Волстрит џорнал" позивајући се на преглед података руске царине. 

Према тим царинским евиденцијама, кинеске државне одбрамбене компаније испоручују навигациону опрему, технологију за ометање и делове борбених авиона руским одбрамбеним компанијама које су под санкцијама јер су у власништву руске владе.

То је само неколико десетина хиљада пошиљки робе двоструке намене — производа који имају и комерцијалну и војну примену — а које је Русија увезла након покретања војне операције, наводи се у царинским подацима које је "Волстрит џорналу" доставио Ц4АДС, Вашингтон, непрофитна организација која је специјализована за идентификацију претњи по националну безбедност. Већина пошиљки двоструке намене била је из Кине, показују записи.

Подршка Кине Русији док траје рат у Украјини требало је да буде на дневном реду током сусрета америчког државног секретара Ентонија Блинкена у Пекингу овог викенда. То путовање је у петак одложено на неодређено време након што је Пентагон саопштио да је раније ове недеље пратио кинески извиђачки балон изнад континенталног дела САД.

"Русија има довољно технолошког потенцијала да осигура своју безбедност и спроведе специјалну војну операцију. Овај потенцијал се стално унапређује", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Иако Русија има способност да произведе већину својих основних војних потреба у земљи, она се у великој мери ослања на увоз технологије двоструке намене, као што су полупроводници, која је неопходна за модерно ратовање.

Запад је намерно санкцијама циљао увоз компјутерских чипова, инфрацрвених камера и радарске опреме, што је неопходно за производњу у војној индустрији.

Али царинска и корпоративна евиденција показују да је Русија и даље у стању да увози ту технологију преко земаља које се нису придружиле санкцијама које предводе САД како би одсекле Москву од глобалних тржишта. Многи од извозно-контролисаних производа и даље стижу до Русије кроз земље попут Турске и Уједињених Арапских Емирата, чије владе западни званичници оптужују за непоштовање санкција и контроле.

Турски званичници су рекли да су санкције неефикасне и да Анкара игра важну улогу као саговорник са Русијом. Непосредно пре руске војне операције у Украјини руски председник Владимир Путин и кинески лидер Си Ђинпинг прогласили су партнерство "без ограничења" које има за циљ да се супротстави САД. 

"Тврдња да Кина пружа 'помоћ' Русији нема чињеничну основу, већ је чисто спекулативна и намерно распламсана", рекао је за "Волстрит џорнал" Лиу Пенђу, портпарол амбасаде Кине у Вашингтону.

Лиу је поновио дугогодишњи став Пекинга да се Кина противи ономе што назива унилатералним санкцијама које немају основу по међународном праву.

Царинска евиденција садржи примере извоза делова за врсту оружја које руске снаге користе у Украјини, наводи "Волстрит џорнал".

image