Русија

Санкције на санкције: Америка уводи још блокада Русима

Руска војна индустрија, по свој прилици успева да заобиђе први пакет забрана, па САД овај пут извлаче до сад "невиђени адут" против Кремља- а то су, опет - санкције
Санкције на санкције: Америка уводи још блокада Русима© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Прекоокеанско "гађање" санкцијама се наставља, а САД су увеле нови скуп блокада за 22 појединца и компаније за које Вашингтон тврди да су помогали Русији да набави оружје и избегне ембарго уведен Кремљу и његовим савезницима.

Санкције су усмерене на лидера "мреже", руског трговца оружјем Игора Зименкова, као и на његовог сина и неколико чланова који су оптужени да су Русију снабдевали "уређајима високе технологије".

Зименков и његови сарадници су, како "Политико" преноси тврдње америчког министарства финансија, "учествовали у више послова за руску сајбер безбедност и продају хеликоптера" и одржавају блиске односе са руским извозником оружја "Рособоронекспортом".

Суштински, САД на овај начин признају да њихов ембарго до сад није погодио Русију, али оптимистично иду у будућност гурајући нове блокаде и надајући се да ће бар оне "упалити".

Они су то, међутим, мало другачије формулисали.

"Очајнички покушаји Русије да искористи посреднике да заобиђе америчке санкција показују да су забране учиниле много тежим и скупљим да руски војно-индустријски комплекс поново снабдева Путинову ратну машину", рекао је заменик министра финансија Воли Адејемо, а пренео "Политико".

Новим пакетом мера Америка, како Адејемо каже, пооштрава спровођење санкција против руског одбрамбеног сектора, његових добротвора и присталица.

image
VV inauguration
banner