Свет

Европска унија запретила Грузији: Увешћемо вам санкције ако обновите летове са Русијом

Портпарол Службе за спољне послове Европске комисије Петер Стано упозорио је Грузију да не обнавља летове са Русијом, иначе би могла да се суочи са санкцијама Брисела
Европска унија запретила Грузији: Увешћемо вам санкције ако обновите летове са Русијомwww.globallookpress.com © Nicolo Vincenzo Malvestuto

Европска унија позвива је Грузију да се придружи санкцијама уведеним Русији у сектору ваздухопловства и упозорава је да не обнавља летове између две земље, рекао је за грузијски портал "Нетгазет" Петер Стано, портпарол Службе за спољне послове Европске комисије.

Он је рекао да Грузија треба да буде на опрезу како Русија не би могла да избегне санкције које су јој уведене због рата против Украјине.

"Знамо за недавне разговоре о могућем обнављању директних летова између Русије и Грузије. Режим санкција ЕУ предвиђа и увођење санкција онима који учествују у или подржавају могуће заобилажење санкција ЕУ против Русије", запретио је Стано.

Он је навео да су санкције довеле до неспособности Русије да правилно одржава своју флоту авиона у складу са међународним техничким и безбедносним стандардима.

Штавише, у светлу значајних забринутости за безбедност које је изразила Међународна организација за цивилно ваздухопловство Уједињених нација у вези са Русијом, "Грузија не би требало да дозволи да опасне руске летелице буду на њеној територији", рекао је Стано за Нетгазет.

Амерички Стејт департмент је такође упозорио на могуће санкције компанијама на аеродромима у Грузији ако би опслуживале авионе који подлежу додатним контролама увоза и извоза, наводи "Цивил Грузија".

На ове претње Брисела стигла је реакција из Москве. "Овако изгледа губитак суверенитета и геополитичко ропство", рекао је заменик председавајућег руског Савета Федерације Константин Косачов, напомињући да је Грузија, уз Молдавију и Украјину, упала у "европску мишоловку".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је прошлог месеца на званичној конференцији за новинаре споменуо могући наставак летова између Грузије и Русије.

Иракли Кобахидзе, председник владајуће партије "Грузијски сан", поздравио је Лавровљеве примедбе, рекавши да су многи грађани Грузије били погођени једностраном обуставом директних летова Русије 2019. Он је рекао да би стога обнављање летова представљало добар догађај. Председница Грузије Саломе Зурабишвили критиковала је ову иницијативу.

image