Русија

Лавров: САД настављају да се играју ватром, подстичу курдски сепаратизам (ВИДЕО)

Важно је да заштимо руске инвестиције у Ираку од утицаја санкција, поручио је руски министар спољних послова током своје посете Багдаду
Лавров: САД настављају да се играју ватром, подстичу курдски сепаратизам (ВИДЕО)None

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров рекао је да Сједињене Америчке Државе настављају да се играју ватром у Сирији, подстичући курдски сепаратизам, који представља претњу не само за ту земљу већ и за друге земље у региону.

"Наше америчке колеге настављају да се играју ватром, на све могуће начине подстичући курдски сепаратизам, игноришући, између осталог, територијални интегритет Сиријске Арапске Републике, али и ризике које такво кокетирање ствара за друге земље у региону са курдским становништвом", рекао је Лавров на заједничкој конференцији са својим колегом Фуадом Хусеином у Ираку.

Лавров је додао да је важно заштитити руске инвестиције у Ираку од утицаја санкција и напоменуо да је руска страна већ уложила више од 13 милијарди долара у ирачку економију.

"У данашњим условима незаконитих ограничења које намећу Американци и њихови послушници, суштински је важно заштитити легитимне економске односе од незаконитог притиска Запада. Као што, у ствари, раде многе земље региона, прелазећи на плаћање, уместо у доларима, у валутама других поузданих земаља које цене своје име као учесника у међународним економским разменама, укључујући и плаћање нафте", истакао је.

Руски дипломата је навео да је Русија изразила пуну подршку напорима ирачке владе да осигура безбедност и борбу против тероризма.

"Изразили смо пуну подршку напорима које чини влада на челу са премијером Мохамедом ал-Суданијем да побољша ситуацију, да нормализује односе између Багдада и Ербила, да обезбеди безбедност и борбу против тероризма", рекао је он.

Према његовим речима, Русија и Ирак очекују да се ускоро договоре о датуму следећег састанка међувладине комисије за трговинску, економску, научну и техничку сарадњу, који ће бити одржан у Багдаду.

"Као што је рекао господин министар Хусеин, очекујемо да ће ускоро бити договорен датум састанка међувладине комисије који ће се одржати овде у Багдаду. Нема сумње да ће се наши представници ресора који су надлежни за привреду, енергетику, руководити националним интересима сваке од страна. И оваквим приступом увек се могу наћи обострано прихватљива решења", додао је.

Циљ нарушавања Минских споразума уништавање права руског становништва

Шеф руске дипломатије истакао је да је циљ нарушавања Минских споразума уништавање права руског становништва које живи на територији Украјине, као и упумпавање оружја у Кијев.

"Министар Хусеин је нагласио да се Ирак залаже за мир, јер они из прве руке знају шта је рат. Сећамо се како су пре 20 година у Савету безбедности УН демонстрирани изговори за рат, а онда је све испало као лаж. Оно што су САД урадиле са Ираком и Либијом није ништа у поређењу са другим сукобима", рекао је Лавров.

Багдад позива на прекид ватре и сукоба

Ирачки министар спољних послова је рекао да Багдад позива на прекид ватре и сукоба у Украјини.

"Ирачка позиција је јасна: ми се противимо војној акцији, противимо се чињеници да има жртава. Позивамо и у потпуности подржавамо прекид ватре. Главна порука је рани прекид сукоба и почетак преговора", нагласио је Хусеин.

Како је прецизирао, постојала је иницијатива Ирака и других арапских земаља да се формира контакт група неких чланица Лиге арапских држава.

Хусеин је оценио да се посета руске делегације одвија у веома важном тренутку за две земље.

"Ова посета се дешава у веома осетљивом тренутку, како међународно тако и регионално, али посебно осетљивом за наше две земље", рекао је он и додао да Русија и Ирак имају историјске односе.

Руски министар спољних послова ће током разговора са ирачким руководством разговарати о интензивирању трговинске, економске и војно-техничке сарадње, као и о перспективама изградње пословних партнерстава у сектору горива и енергије.

Лаворов је јуче допутовао у радну посету Багдаду. Ово је прва тачка наредне турнеје руског шефа дипломатије током које ће посетити и Мали, Мауританију и Судан.

По доласку, руски министар спољних послова се састао са замеником министра спољних послова Ирака Абделрахманом Хусеинијем.

image