Русија

Пушилин: Украјинска војска користи хемијско оружје у борбама у Бахмуту и Угљедару

Војници који су дошли у контакт са хемијским оружјем су повраћали и губили свест, потврдио је генерал-мајор полиције ЛНР Апти Алаудинов
Пушилин: Украјинска војска користи хемијско оружје у борбама у Бахмуту и Угљедаруwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly

Украјинска војска користи хемијско оружје у борбама у Артјомовску (Бахмут) и Угљедару, рекао је лидер Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин за канал "Русија 24".

"Наше јединице и команданти су и раније говорили и сведочили да хемијско оружје није коришћено само у борбама код Бахмута, већ и код Угљедара, постоје чињенице о употреби хемијских једињења која изазивају тегобе код наших војника", рекао је Пушилин.

Руски војници већ три недеље пријављују симптоме, рекао је Пушилин и додао да се хемикалије пуштају са дронова на поменутим локацијама.

Командант специјалних снага Ахмат и заменик команданта 2. армијског корпуса Народне милиције ЛНР Апти Алаудинов потврдио је данас да је украјинска војска у борбама у Бахмуту користила хемијско оружје.

Војници који су дошли у контакт са хемијским оружјем су повраћали и губили свест, прецизирао је командант и додао да се ради од импорвизованим направама које "немају страшног ефекта".

"На фронту где сам се ја борио таквих случајева није било. Али баш јуче сам од бораца чуо да су Украјинци употребљавали хемијско оружје, и то више пута, у борбама код Бахмута", рекао је Алаудинов за "Први канал".

РТ Балкан је недавно поделио снимак на којем се јасно види командант посебне тактичке групе за ваздушно извиђање "Мајдарове птице" - Роберт Јосифович Бровди, и украјински борци припремају мале дронове, дизајниране да бацају импровизовану муницију за коју се верује да је опремљена хемијским оружјем.

Највероватније је у питању фозген, јавља украјински новинар Анатолиј Шариј, и додаје да фозген има ниску тачку кључања, а раније су се руски војници жалили на кашаљ и бол у плућима, а све то може бити последица фозгена. Према његовим речима, лако се добија, доступан је у фабрикама, први пут је коришћен као оружје у Првом светском рату, иако је његова употреба забрањена Конвенцијом Уједињених нација.

Бахмут је важно транспортно чвориште за снабдевање украјинских трупа у Донбасу, око њега се последњих месеци воде жестоке борбе. Налази се у ДНР коју контролише Кијев, северно од великог града Горловке. Прошле недеље је саветник лидера ДНР Игор Кимаковски јавио да је руској војски остало још десетину километара да опколи град. Сада се руска војска учврстила на источним границама, а артиљерци контролишу све прилазе насељу.

image