Свет

Министарство одбране Русије: Џон Болтон творац стратегије истраживања биолошког оружја

Американци на украјинским војницима тестирали биолошко оружје, рекао је Кирилов
Министарство одбране Русије: Џон Болтон творац стратегије истраживања биолошког оружјаGetty © Anna Moneymaker/Getty Images

Саветник бившег америчког председника за националну безбедност Џон Болтон, био је коаутор стратегије чији је циљ да се осигура "глобално лидерство" САД у истраживању биолошког оружја, указао је високи руски војни званичник.

"Истраживања која су у току у Сједињеним Државама у циљу побољшања патогених својстава микроорганизама приморавају нас да преиспитамо изјаве америчких званичника задужених за сузбијање биолошких претњи. Један од таквих званичника је Џон Болтон, који је (раније) служио као саветник за националну безбедност САД", рекао је генерал-потпуковник Игор Кирилов, начелник јединица за радијацију, хемијску и биолошку одбрану Оружаних снага Русије.

Кирилов је подсетио да је Болтон у извештају из септембра 2000. навео да САД морају да задрже своју војну супериорност да би постигле позицију светског лидера, а један од начина да то ураде је стварање биолошког оружја. 

Руски званичник је рекао да су у Украјини, под контролом Министарства одбране САД, вршена, а могуће је да се још увек спроводе тестирања заразних болести на војном особљу.

"Посебно забрињава тестирања, под контролом Министарства одбране САД, заразних болести и токсичних супстанци на украјинским војницима и ментално болесним особама, који су једна од најугроженијих категорија грађана", рекао је Кирилов.

Током специјалне операције у Украјини, откривени су подаци о спровођењу војних биолошких програма Пентагона у Украјини која у супротности са првим и четвртим чланом Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја (БТВЦ).

Анализа докумената пронађених у украјинским лабораторијама даје разлог да се верује да се биолошко оружје развијало у близини руске границе, нагласио је Кирилов, а пренеле "РИА Новости".

Према његовим речима, то потврђују и уговори о раду дати извођачима из Пентагона које је Министарство економије Украјине одобрило. Он је нагласио и да је Пентагон на захтев једног од извођача из извештаја о финансирању рада лабораторија уклонило информације о њима, што указује да ни Американци не знају за ове активности своје владе.

Номенклатура патогена која је проучавана у оквиру "украјинских пројеката" У-Пи и Теп ни на који начин није повезана са проблемима који су релевантни за здравство Украјине. Истовремено, главни акценат је стављен на проучавање посебно опасних инфекција, које се сматрају потенцијалним агенсима биолошког оружја. На пример, циљ пројекта Теп-2 био је проучавање патогена сапа, акутне инфективне болести чији случајеви никада нису забележени на територији Украјине, приметио је генерал.

Патогене селе у треће земље

Кирилов је рекао и да Сједињене Америчке Државе повлаче своје биолошке лабораторије у треће земље због високог ризика од несрећа у њима, преносе "РИА Новости".

"Високи ризик од ванредних ситуација у америчким биолошким лабораторијама један је од разлога за њихово повлачење из националне надлежности и прелазак на територију трећих земаља, укључујући Украјину и друге државе. То објашњава погоршање епидемијске ситуације на тим местима, појаву болести неуобичајених за ове крајеве и њихове носиоце“, рекао је он.

Нови објављени документи потврђују покушаје Американаца да контролишу патогене у лабораторијама у Украјини, рекао је Кирилов.

"Објављени документи још једном потврђују сарадњу Кијева и Вашингтона , као и покушаје успостављања контроле над патогенима у украјинским лабораторијама кроз увођење ПАКС система, чији су елементи пребачени у Украјину под ознаком власништва владе САД''.

Генерал је скренуо пажњу на чињеницу да је у Сједињеним Државама систем за праћење кршења безбедности у биолошким лабораторијама децентрализован и покрива само објекте који добијају средства из савезног буџета. Постоји мала контрола над приватним лабораторијама, иако оне истражују посебно опасне патогене.

"Недостатак јединствених стандарда за рад оваквих објеката ствара ризик од заобилажења Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја и грубог кршења безбедносних захтева", нагласио је Кирилов.

"Материјал за истраживање"

Москва је на почетку специјалне војне операције саопштила да режим у Кијеву "ужурбано сакрива трагове војног биолошког програма који је спровођен уз подршку Министарства одбране САД".

Према речима сталног представника Русије у Уједињеним нацијама, Василија Небензје, Министарство одбране Русије "дошло је у посед докумената који потврђују да је Украјина развила мрежу од барем 30 биолошких лабораторија за спровођење екстремно опасних биолошких експеримената чији је циљ појачавање патогених својстава куге, антракса, колере и других смртоносних болести уз помоћ синтетичке биологије. Овај рад је финансирала, и директно надгледала, Одбрамбена агенција за редукцију претњи Сједињених Држава", која делује у оквиру Пентагона.

Резултати истраживања прослеђивани су биолошким центрима америчке војске, рекао је Небензха и додао да "идентификација ових патогена, као и њихове прекомерне количине, наводе на помисао да је реч о војним биолошким програмима."

Иако је Вашингтон још на почетку операције демантовао тврдње Москве, државна подсекретарка Викторија Нуланд је сведочећи под заклетвом пред америчким Конгресом, на питање да ли Украјина има хемијско и биолошко оружје рекла:

"Украјина има постројења за биолошка истраживања, и сада смо веома забринути да руске снаге покушавају да преузму контролу над њима. Тако да сарађујемо са Украјинцима да спречимо да било шта од тог материјала за истраживање падне у руке руских снага."

Многи су тада поставили питање какав је то "материјал за истраживање", односно да ли је у питању неко ново биолошко оружје.

Руско министарство је данас потврдило да су Американци, упркос гласним демантима, организовали и водили лабораторије за биолошко оружје и тестирали га на људима, а све у организацији Болтона.

image