Србија и Балкан

Лажни албански свештеник провоцирао у Високим Дечанима

Пошто су од Цркве Албаније обавештени да је Никола Џуфка варалица која се облачи као свештеник и шири националистичке идеје, монаштво га је замолило да напусти манастир
Лажни албански свештеник провоцирао у Високим Дечанимаwww.globallookpress.com © RUSSELLGORDON.NET

Монаштво манастира Високи Дечани саопштило је на свом Твитер профилу да је спречен покушај лажног свештеника из Албаније Николе Џуфке да у српској светињи сними видео-снимак с провокативним националистичким садржајем, те да је о инциденту обавештен Кфор.

"Пре неколико дана грађанин Албаније Н. Џуфка, који се лажно представља као православни свештеник, покушао је да сними видео у манастиру Дечани са провокативним националистичким намерама. Албанска православна црква је већ издала саопштење о њему. Пошто смо од Цркве Албаније обавештени да је Н. Џуфка варалица која се облачи као свештеник и шири националистичке идеје, љубазно му је речено да не може да прави видео-материјале у манастиру Дечани и он је мирно отишао. Остали манастири на Косову су обавештени да се чувају", наводи се у објави на Твитер налогу манастира.

Џуфка је пак за медије на тзв. Косову изјавио да је из Дечана "избачен само зато што је Албанац", што је братство манастира негирало и окарактерисало као националистичку манипулацију с намером ширења верске и етничке нетрпељивости.

"Одмах након инцидента са Н. Џуфком Кфор је обавештен да се побрине за могуће провокативно деловање и ширење етничке и верске мржње. Канонско православно албанско свештенство и сви посетиоци добре воље су и увек ће бити добродошли да посете наш манастир", закључује се у објави братства Високих Дечана.

image