Свет

Шведска се суочава са обрачунима банди без преседана

Иако је прати репутација мирољубиве земље, прошле године је забележено "рекордне" 63 смртоносне пуцњаве
Шведска се суочава са обрачунима банди без преседанаwww.globallookpress.com © Henrik Montgomery/Tt

Начелници шведске полиције упозорили су да криминал достиже "екстремно озбиљан ниво, без преседана", након што се у Стокхолму и околним градовима догодило 19 пуцњава од Божића.

Најмање четири младића су убијена у последњем таласу насиља, а у просеку је била једна пуцњава дневно у том подручју.

Британски "Тајмс" пише да оружани обрачуни банди због све уносније трговине дрогом расту од почетка двехиљадитих, што је кулминирало са "рекордне" 63 смртоносне пуцњаве прошле године.

Шведска, коју иначе прати репутација "мирољубиве земље", има и највећи број прекршаја, провала и крађа по глави становника у Европској унији.

Иако су убиства из ватреног оружја већ била доминантна тема на изборима прошлог септембра, забринутост је додатно порасла у протеклих шест недеља, због ескалације сукоба банди у региону Стокхолма . 

Затвори су препуни

Неколико челних људи у полицији, укључујући Андерса Торнберга, шефа националне полицијске управе, рекли су да је полиција под "историјски великим" притиском и да особље ради "даноноћно", преноси британски лист. 

"Али упркос тешком и посвећеном раду 24 сата дневно, и упркос чињеници да полиција и тужиоци никада раније нису лишили слободе толики број људи -  притворски центри и затвори су препуни - потребно је учинити још много тога", поручили су. 

Они су објаснили да је злочине теже решити, јер су жртве и сведоци све мање спремни да сведоче и позвали су владу да им обезбеди више ресурса, након критика да не успевају да одговоре на све хитне позиве. 

Пошто банде регрутују децу од 13 или 14 година, владајућа коалиција десног центра и њени савезници изнели су крајем јануара предлог закона који предвиђа строже казне за криминалне групе.

Предлог укључује и ново кривично дело за млађе од 18 година који учествују у криминалним радњама, за које би била предвиђена казна до четири године затвора. 

image