Свет

Свакодневни обрачуни банди у Стокхолму: Тринаеста експлозија од почетка године

Од убиства озлоглашеног члана банде Мехдија "Думлеа" Сачита, који је ликвидиран на божићно јутро, готово свакодневно дешавају се обрачуни банди у Стокхолму
Свакодневни обрачуни банди у Стокхолму:  Тринаеста експлозија од почетка годинеwww.globallookpress.com © Movementway/imageBROKER.com

Снажна експлозија која се догодила у четвртак рано ујутро у индустријској зони у региону Стокхолма 13. је експлозија која се догодила у Шведској у последњих 26 дана.

Надлежне службе су за Шведску националну телевизију потврдиле инцидент и назвале га "снажном детонацијом".

"Нешто је пукло испред индустријске зграде и настала је рупа на фасади", рекао је Даниел Каисидис, службеник задужен за Ватрогасну службу Седерторна за јавни сервис Шведске.

Pортпарол стокхолмскe полицијe Тове Хаг, прокоментарисао је експлозију у четвртак ујутро, рекавши да нема извештаја о повређенима.

"Било је људи у индустријској зони у време експолозије, али не знам тачно где су били. Нема извештаја о повређенима", навео је Хаг.

Истражитељи кажу да за сада немају осумњичених у вези са експлозијом, али да прегледају снимке са сигурносних камера у покушају да идентификују кривце и утврде могући мотив.

Од убиства озлоглашеног члана банде Мехдија "Думлеа" Сачита, који је ликвидиран на божићно јутро, готово свакодневно дешавају се обрачуни банди у Стокхолму.

Према СВТ-у, осам од 13 експлозија догодило се у региону Стокхолма, а само једна се догодила у "рањивој" забрањеној зони, која је била у граду Гетеборгу.

Полицијски експерт за банде Гунар Апелгрен оценио је да се овим трајно нарушава основна сигурност коју желе тамо где живе. 

"Нежељени ефекат експлозија је да добијете велику гнојну рану у телу друштва која временом остаје у локалној заједници. Има снажан психолошки ефекат", навео је експерт.

Бомбашки напади и напади ручним бомбама нису ништа ново у Шведској и представљају проблем годинама, а већина експлозија се обично односи на обрачуне у подземљу.

Будући да је већина ручних бомби коришћених у бомбашким нападима увезена из иностранства, првенствено са Балкана, шведски законодавци су 2017. године усвојили закон којим ће се позабавити увозом ручних бомби.

image