Свет

Сатанисти скупљају паре за Кијев: Слава Украјини и сатани

Амерички Сатанистички храм продаје мајице, дуксеве, капе, шоље на којима је њихов поклич "Слава сатани" замењен слоганом "Слава Украјини", а приход од продаје намењен је украјинским сатанистима који желе да напусте или су напустили земљу захваћену оружаним сукобом
Сатанисти скупљају паре за Кијев: Слава Украјини и сатаниwww.globallookpress.com © © Bob Conrad

Продајом капа и шоља са обрнутим пентаграмом у бојама украјинске заставе помажу сатанисте избегле из Украјине, суде се с државом залажући се за право на абортус, противе се дељењу Библије у школама, промовишу ЛГБТ+ заједнице – они су Сатанистички храм (ТСТ), једина званично регистрована сатанистичка верска организација у САД. 

Званични амерички сатанисти продају на свом сајту и Твитеру мајице, дуксевe, капe, шољe на којима је њихов поклич "Слава сатани" замењен слоганом "Слава Украјини" (Hail Ukraine). Како наводе на сајту покренутом за продају ових сувенира, сав приход намењен је украјинским члановима Сатанистичког храма који желе да напусте земљу захваћену оружаним сукобом, помогли су 26 њих и прикупили 30.000 долара помоћи.

Седиште Сатанистичког храма је у Салему, познатом по суђењу за вештичарење у 17. веку, у Масачусетсу. Осим пентаграма, статуа и слика демона са роговима, у амбијенту са црним тапетама и навученим тешким завесама гримизне боје постоји и гифт-шоп, у којем се продају сатански сувенири за успомену или за најмилије код куће, па се ту, између осталог, може за 12 долара купити "Сатанистички љути сос". Ко не воли љуто, има још четири врсте сатанистичких сосова - слобода избора.

Опис унутрашњости храма и његове сувенирнице дао је британски "Гардијан" у чланку у којем се може прочитати и да америчка верска организација има око 700.000 чланова у шест земаља света. Осим Украјине, ту су и огранци у Великој Британији, Немачкој, Финској.

Суоснивач и лице ове организације, Лусијен Гривс каже да су они борци за слободу говора, вероисповести, сексуалне орјентације, заштитници деце од насиља, противници "конзервативних хришћана" чији "наопаки" систем вредности желе да декомпонују.

То што у седишту имају два и по метра високу статуу Бафомета, паганског идола са роговима и козјим ногама који у популарној култури представља ђавола, према Гривсовом образложењу, нема никакве везе са обожавањем сатане. Према њиховом "верском учењу", које је изложио један од оснивача храма, сатанисти не верују буквално у Сатану, већ га обожавају као симбол побуне и супротстављања ауторитаризму.

За ту буну, судећи по тексту британског листа, спремни су добро и да плате. Последњих година сатанисти су потрошили стотине хиљада долара за судске поступке и правне кораке којима желе да заштите право на абортус, слободу говора и заштиту деце од злостављања.

Што се тиче абортуса, тужбе су поднели у Индијани, Ајдаху, Тексасу и Мисурију тражећи да њиховим члановима буде признато право на "верски обред абортуса Сатанистичког храма". Има ту и учење: једно од "седам основних начела" ТСТ-а каже да је "тело појединца неповредиво, објекат само његове воље". А има и сатанистички обред абортуса који подразумева да после обављеног медицинског захвата сатаниста или сатанистикиња, пошто је непознат њихов став о родно осетљивом језику, изговори: "Мојим телом, мојом крвљу, мојом вољом, учињено је".

Дакле, сатанисти, као призната верска организација, траже да се држава не меша у њихова "верска учења и обреде", односно да поштују њихова верска права. И по том основу боре се за право на побачај.

Спречили постављање споменика са Десет Божјих заповести

На сличан начин, 2013, годину дана после оснивања ТСТ-а, изборили су се да споменик Десет Божјих заповести не буде постављен у градском парку у Оклахоми, позивајући се на Први амандман и право на слободу вероисповести тражили су да ако се већ поставља хришћански споменик, и они буду заступљени као верска организација и то статуом са све роговима и козјим ногама. На крају је одлучено да у парку не буде ни једно ни друго. 

"Парирајући" хришћанима, који у образовним установама имају недељне библијске школе, понудили су сатанистичке клубове, а на Флориди су се изборили за право да сатанистички подмладак може да се моли у школи – сатани, наравно, да ли као симболу или као идолу то се баш и не прецизира у тексту. Као што неки радознали читалац неће сазнати ни колико полазника има недељна школа сатанизма.

Сврху тих скулптура, молитви и течајева објаснио је сам Гривс, то је борба против "хришћанских националистичких ставова" у име сатане, абортуса, Бафомета, слобода свих врста. И љутог соса.

image