Магазин

Како подстаћи лучење хормона среће

Неке једноставне активности као што су вежбање, кување и слушање музике могу помоћи у повећању производње хормона среће и осећаја благостања
Како подстаћи лучење хормона среће© pixabay/PublicDomainPictures

Познато је да одређени хормони помажу у стварању позитивних осећања, укључујући срећу и задовољство. Хормони су хемикалије које производе различите жлезде у телу. Они путују кроз крвоток, делујући као гласници и учествујући у многим телесним процесима. Једна од ових важних функција је помоћ у регулисању расположења.

Ово су начини како можемо помоћи лучење "хормонa среће" и одржати добро расположење.

  • Исхрана

Исхраном се постиже и регулише здравље, а помаже се и правилном лучењу хормона. Познато је да су здрава цревна флора са обиљем различитих микроорганизама, велика помоћ у очувању доброг здравља - али и за побољшање емотивног стања. На побољшање емотивног стања утичу и неке намирнице, као што су то пре свега жуманца од кокошака из слободног узгоја, орашасти плодови и семенке. Последња истраживања су показала да су ананас и зрели парадајз појачивачи хормона среће - серотонина

Код симптома депресије, појаве гојазности, повећаног стреса и анксиозности, појаве проблема са спавањем, највише ће помоћи групне вежбе, акупунктура, као и смех и масаже. Ове симптоме можемо олакшати и намирницама као што је црна чоколада, јабуке, шпаргле, јаја, зачињена храна (посебно храна зачињена куркумом), бобичасто воће, кафа, поморанџе и ораси. Оваквим активностима и исхраном се повећава ниво ендорфина - хормона бола и задовољства.

Храна попут пилетине, рибе, ћуретине, млека и јогурта, заједно са магнезијумом, цинком, витамином Д, витаминима Б и антиоксидансима помоћиће у случају ниског самопоуздања и енергије, осећаја умора, анксиозност, депресија и честе промене расположења. Једна тромесечна студија показала је да вежбање јоге шест дана недељно по један сат, значајно олакшава ове симптоме. Сунчева светлост, квалитетан сан и редовна медитација, могу повећати допамин за 64 посто. 

Жудња за шећером и угљеним хидратима, коју прати лоша пробава и честе инфекције могу створити стрес организму. Правилна исхрана има значајан утицај на смањење стреса, па ће конзумација авокада, смокве, лубенице, спанаћа, семенке бундеве и зелени чај помоћи, истовремено повећавајући ниво окситоцина.

Препоручује се исхрана храном богатом магнезијумом и витамином Ц, као и добар пробиотик, пребиотици попут црног и белог лука, ферментисана храна попут комбухе, и јогурта. Ове хранљиве материје могу помоћи да се појача деловање производње окситоцина у телу.

  • Редовна физичка активност

Поред исхране, редовно вежбање, као и провођење времена на отвореном, на сунцу, одличан је начин да се активира хормон серотонин. Према истраживањима, излагање ултраљубичастом (УВ) зрачењу може повећати производњу серотонина па је 15 минута напољу, неколико пута недељно добар начин. Серотонин је врхунски појачивач расположења, регулатор и стабилизатор сна. Истраживања су показала да помаже и у регулисању апетита, варења, способности учења и памћења.

  • Физичка блискост

Физичка блискост са породицом, пријатељима или кућним љубимцима помоћиће у ослобађању окситоцина - хормона љубави који се ослобађа при порођају, дојењу, саосећању, љубави и мажењу. Овај хормон љубави може помоћи у стварању поверења, емпатије и повезивања у међуљудским односима. Подстиче се играњем са децом или кућним љубимцима и загрљајима.

Сексуална интимност покренуће лучење окситоцина и ендорфина, који је природни лек за ублажавање болова у телу, који настају као одговор на стрес или нелагодност. Ова активност подићиће и ниво домапина мотивационог хормона, чије се лучење може постићи слушањем омиљене музике.

Хормон стреса, адреналин, блокира ослобађање окситоцина, па важно је изградити отпорност на стрес, а истраживања показују да 15 минута масаже може утицати на ниво хормона стреса. 

image